top of page
  • Writer's pictureVassilis Xypolias

Τέσσερα Καθημερινά "Πράγματα" Απαραίτητα Για Σωματική, Πνευματική & Ψυχική Υγεία


Την περίοδο του κορωνοΐού, οι δομές δραστηριοτήτων και οι καθημερινές μας ρουτίνες έχουν αλλάξει δραστικά και ορισμένες μάλιστα, έχουν πλήρως εξαφανιστεί. Αυτές οι δομές, δημιουργούσαν ευκαιρίες σύνδεσης και ένα είδος φυσικής ροής μέσα στην ημέρα μας: άτυπες συναθροίσεις στο γραφείο για μεσημεριανό, τα παιδιά στο σχολείο ή την παιδική χαρά, το γυμναστήριο/yoga ή ο απογευματινός καφές με παρέα μετά τη δουλειά. Όλα αυτά, συνέβαιναν "αυτόματα", χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια από πλευρά μας. Ήταν δραστηριότητες ενσωματωμένες στη καθημερινότητα και τη κοινωνικότητά μας.


Είναι φυσικό λοιπόν, κάτω από τις νέες συνθήκες, να κλονιζόμαστε όταν οι υπάρχουσες δραστηριότητες διαταράσσονται και μάλιστα τόσο δραματικά. Αλλά έχουμε την ευκαιρία (και επιτακτική ανάγκη) να δημιουργήσουμε νέες. Αυτή τη φορά με πρόθεση. Για την δική μας ευημερία και την ευημερία των οικογενειών και των κοινοτήτων μας, καλούμαστε να σχεδιάσουμε νέες συμβατές και βιώσιμες δραστηριότητες, που βασίζονται στη λογική, την ασφάλεια και την ανθρώπινη ανάπτυξη.

Πώς να το κάνουμε; Δημιουργώντας καθημερινές δραστηριότητες, βασισμένες σε μια "Καθολική Συνταγή": Κίνηση, Θρέψη, Σύνδεση, Παύση. Αυτές, είναι δραστηριότητες που μπορείτε να ενσωματώσετε άμεσα στη ζωή σας, ξεκινώντας από σήμερα. Ανεξάρτητα με το αν είστε σε καλή κατάσταση υγείας ή αντιμετωπίζετε σωματικές ή ψυχολογικές δυσκολίες, κάθε άνθρωπος χρειάζεται απαραίτητα αυτά τα τέσσερα πράγματα, κάθε ημέρα!


1. Κίνηση: Το σώμα μας πρέπει να κινείται. Πρέπει να τεντώνεται, να στρίβει, να λυγίζει, να βαδίζει, να ιδρώνει, σε όποιον βαθμό και με βάση τα δικά μας σωματικά και οργανικά δεδομένα. Δεν έχει σημασία αν είναι στο γυμναστήριο, στο δρόμο της γειτονιάς, στο πάρκο ή στο σαλόνι μας - απλά χρειάζεται δραστηριότητα. Δεν πρόκειται μόνο για να "μείνουμε σε φόρμα". Αφορά επίσης την υγεία του ανοσοποιητικού μας και τη ψυχική μας υγεία. Δημιουργήστε και εντάξτε την "κίνηση" στη δομή της καθημερινότητά σας, τουλάχιστον 20’ την ημέρα! Στο YouTube θα βρείτε αμέτρητα βίντεο που κυμαίνονται από 3’ έως περισσότερο από μία ώρα με ασκήσεις και πολλά από αυτά είναι για όλη την οικογένεια.


2. Θρέψη: Μπορεί να έχετε μια αίσθηση ποιες τροφές σας κάνουν να αισθάνεστε ζωντάνια και ενεργητικότητα, σωματικά και πνευματικά. Και σίγουρα υπάρχουν αυτές, που είναι μόνο για στιγμιαία απόλαυση. Προτείνουμε να μην καταργήσετε τις μικρές λιχουδιές που σας φέρνουν χαρά, αλλά κυρίως να δημιουργήσετε μια καθημερινή δομή που σας εξασφαλίζει θρεπτική και υγιεινή διατροφή. Καιρό τώρα δεν θέλατε να κάνετε μια διατροφική αλλαγή, να δοκιμάσετε νέα "πιάτα" ή να διδάξετε στα παιδιά σας να μαγειρεύουν; Τώρα είναι μια εξαιρετική ευκαιρία! Δοκιμάστε να δημιουργείστε τουλάχιστον μια ευκαιρία μαγειρικής μέσα στην ημέρα σας.


3. Σύνδεση: Αυτό, περισσότερο από ποτέ, είναι το κλειδί. Οι άνθρωποι πρέπει να αισθάνονται συνδεδεμένοι. Όλοι χρειαζόμαστε να νιώθουμε ότι μας "βλέπουν", μας "ακούν" και ότι είμαστε κατανοητοί από έναν άλλο άνθρωπο και αντίστοιχα, να το ανταποδώσουμε. Και δεδομένου ότι δεν θα συμβεί πλέον "φυσικά" κατά τη διάρκεια της ημέρας μας, θα πρέπει να το προγραμματίσουμε. Πιο συγκεκριμένα, θα πρέπει να το αναζητήσουμε. Να γίνουμε ίσως αρκετά ευάλωτοι για να πούμε, “Θέλω/χρειάζομαι πραγματικά να μιλήσουμε, μπορείς;" Πείτε την αλήθεια για το πώς αισθάνεστε, τι βιώνετε. Προσκαλέστε τους να κάνουν το ίδιο. Ακούστε με καλοσύνη. Προσφέρετε την υποστήριξή σας με γενναιοδωρία. Η ποιοτική προσοχή, μπορεί να φαίνεται ότι είναι σε έλλειψη αυτή τη περίοδο, αλλά μπορούμε να την δημιουργήσουμε και να την προσφέρουμε απλόχερα.


4. Παύση: Μέσα στο συνεχές "κάνω" αυτής της περιόδου - την προετοιμασία, την προστασία, τη ρύθμιση, την αντιμετώπιση, την απόκριση, την παροχή, την προμήθεια - οι άνθρωποι χρειάζονται στιγμές απλά να "είναι". Δεν είναι απαραιτήτως ηρεμία ή “ζεστά”, αφηρημένα συναισθήματα. Πρόκειται για μια παύση, αρκετή για να επιτρέψετε στο νευρικό σας σύστημα να επανέλθει στη βάση του, μετά από παρατεταμένη ενεργοποίηση. Πειραματιστείτε με αυτό που σας ταιριάζει. Εάν ο διαλογισμός λειτουργεί για εσάς, υπέροχα! Εάν το να βλέπετε μια ταινία ή το διάβασμα στον καναπέ βοηθά, είναι επίσης καλό. Και αν τα έντονα συναισθήματα γίνονται πολύ δυνατά ενώ προσπαθείτε να κατεβάσετε τους ρυθμούς, και αυτό είναι εντάξει.

Ανεξάρτητα με τη σωματική ή ψυχική κατάσταση, κάθε άνθρωπος χρειάζεται απαραίτητα αυτά τα τέσσερα πράγματα κάθε ημέρα: Κίνηση, Θρέψη, Σύνδεση, Παύση

Ξεκινήστε με μια μικρή "απογραφή". Από τις τέσσερις πτυχές αυτής της "Καθολικής Συνταγής", ποια είναι η πιο δυνατή σας; Ποια ενσωματώνετε αβίαστα, ως μέρος της ρουτίνας σας; Ποιες χρειάζονται λίγο περισσότερη πρόθεση, προσοχή και καλλιέργεια; Στη συνέχεια, επιλέξτε μια και ξεκινήστε από αυτή: πώς θα μπορούσατε να την εντάξετε οργανικά στη δομή της ημέρας σας;


Εν ολίγοις, αυτή η περίοδος είναι μια ευκαιρία να γίνετε πραγματικά σκόπιμοι με το χρόνο και τις δραστηριότητές σας. Να αρχίσετε να επιλέγετε, παρά να παρασύρεστε. Ελλείψει οτιδήποτε υπαγορεύει συνήθως τις ημέρες μας, καλούμαστε να δημιουργήσουμε νέες δομές που θα υποστηρίζουν την υγεία μας, σωματικά και συναισθηματικά σε μια εποχή βαθιάς αβεβαιότητας. Δοκιμάστε να ενσωματώσετε την Κίνηση, Θρέψη, Σύνδεση και Παύση με πρόθεση στη δομή της ημέρας σας και αναπροσαρμόσετε αναλόγως ό,τι χρειάζεται!

 

Διευρύνετε και ενσωματώστε τις εφαρμογές της ενσυνειδητότητας με σκοπό να βελτιώσετε την επικοινωνία, την ποιότητα των διαπροσωπικών σας σχέσεων και τη φροντίδα της ψυχικής σας υγείας μέσω του προγράμματος “Ενσυνειδητότητα: Νέα Στάση Ζωής”.

 

Πρωτότυπο Άρθρο: "Four Things to Do Every Day for Your Mental Health" by Elizabeth Markle, Ph.D.

341 views

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page