Είναι γεγονός ότι υπάρχει μια διαφορετική ποιότητα προσοχής όταν είμαστε σε διαδικτυακή συνάντηση. Είμαστε υπερβολικά εστιασμένοι σε λίγα οπτικά στοιχεία σε σχέση με την μεγάλη γκάμα στοιχείων που περιλαμβάνονται στη μη λεκτική επικοινωνία (γλώσσα σώματος). Ή ίσως, είμαστε πλήρως αποσπασμένοι, ελέγχοντας τα emails μας ενώ (υποτίθεται) συζητάμε και ακούμε τη λεπτομερή παρουσίαση του συναδέλφου/συνεργάτη. Εάν είμαστε με πολλά άτομα στη διαδικτυακή συνάντηση, είναι σύνηθες να επεξεργαζόμαστε ασυνείδητα επιπλέον οπτικά στοιχεία όπως τη διακόσμηση του δωματίου τους, τα κατοικίδια ζώα τους ή τα παιδιά τους, κάτι βέβαια που δεν θα συνέβαινε αν καθόμαστε γύρω από ένα τραπέζι συναντήσεων. Είναι ένα πολύ πλούσιο σε ερεθίσματα περιβάλλον αλλά όπως και ένα πλούσιο επιδόρπιο, το πλούσιο, είναι μερικές φορές πάρα πολύ!
Εάν είμαστε με πολλά άτομα στη διαδικτυακή συνάντηση, επεξεργαζόμαστε ασυνείδητα επιπλέον οπτικά στοιχεία από όλους αυτούς τους ανθρώπους, κάτι που δεν θα συνέβαινε αν καθόμαστε γύρω από ένα τραπέζι συνεδριάσεων.
Όταν αρχίζουμε πλέον να κατακλυζόμαστε από όλο αυτό τον όγκο εξωτερικών ερεθισμάτων που κανονικά δεν θα χρειαζόταν να επεξεργαστούμε στο φυσικό κόσμο, κάθε νέο δεδομένο μας ωθεί όλο και πιο μακριά από τη σύνδεση μεταξύ ανθρώπου με άνθρωπο που όλοι επιθυμούμε και έχουμε ανάγκη. Ο Ιταλός καθηγητής management Gianpiero Petriglieri σε ένα πρόσφατο tweet του περιέγραψε την κατάσταση αυτή πολύ κομψά και εύγλωττα γράφοντας “Είναι ευκολότερο το να είμαστε στην παρουσία ή στην απουσία ο ένας του άλλου, από ότι στη συνεχή παρουσία της απουσίας του άλλου.”
Εύλογα λοιπόν, προκύπτει η ερώτηση: Υπάρχει κάτι που μπορούμε να κάνουμε για να ελαφρύνουμε το “βάρος” αυτής της “αποσυνδεδεμένης σύνδεσης” και παράλληλα να αναπτύξουμε μια ισορροπημένη και αποδοτική σύνδεση μεταξύ μας;
Ακολουθούν μερικοί απλοί αλλά αποτελεσματικοί τρόποι που μπορείτε να δοκιμάσετε στο ξεκίνημα της νέας περιόδου ώστε να αποφύγετε την εξάντληση των τηλεδιασκέψεων (zoom fatigue) και να έχετε ισορροπία αλλά και σύνδεση:
Πριν κάνετε κλικ στο "Έναρξη", αφιερώστε λίγα λεπτά για να γειωθείτε και διευθετήσετε την προσοχή σας. Πάρτε μερικές αναπνοές, νιώστε το σώμα σας στην καρέκλα, παρατηρήστε ό,τι υπάρχει στο μυαλό σας και επιτρέψτε στον εαυτό σας να έρθει πλήρως και συνειδητά στην παρούσα στιγμή.
Αφιερώστε χρόνο να χαιρετίσετε τους συμμετέχοντες. Δώστε την πλήρη προσοχή σας σε κάθε συμμετέχοντα ξεχωριστά (εφόσον έχει ανοιχτό βίντεο και η ομάδα δεν είναι πολύ μεγάλη). Δώστε λίγο χρόνο να “απολαύσετε” την παρουσία ο ένας του άλλου και να “πάρετε το καλό” όπως θα έλεγε και ο νευροψυχολόγος Ρικ Χάνσον.
Επιλέξτε να παρακολουθείτε σε “Speaker View”. Στο Zoom (και όχο μόνο) μπορείτε να επιλέξετε την παρουσίαση των συμμετεχόντων σε “Speaker View” ή “Gallery View”. Προτείνω να επιλέξετε την προβολή του ομιλητή (Speaker View) έτσι ώστε το άτομο που μιλάει να είναι στο κέντρο και να έχει περισσότερη προσοχή ενώ τα άλλα άτομα είναι περιφερειακά. Αυτό πλησιάζει περισσότερο όπως θα ήταν αν καθόμασταν γύρω από ένα τραπέζι συναντήσεως όπου όλοι γνωριζόμαστε αλλά κατευθύνουμε την προσοχή μας κυρίως σε όποιον μιλά.
Αντισταθείτε στο multitasking. Η αποφυγή του multitasking δεν είναι μόνο για να είμαστε πιο συγκεντρωμένοι σε ό,τι συμβαίνει στη συνάντηση αλλά επειδή θα καταβάλουμε επιπλέον προσπάθεια (και θα καταναλώσουμε επιπλέον ενέργεια) για να παρακολουθήσουμε παράλληλα και οτιδήποτε άλλο. Μπορείτε περιοδικά να “ξεκουράζετε” την εστίασή σας κοιτώντας έξω από το παράθυρο ή πίσω από την οθόνη στα ράφια ή το κάδρο στον τοίχο, ή απλά, να “μαλακώσετε” το βλέμμα σας κοιτώντας τη σειρά των προσώπων στην οθόνη χωρίς να εστιάζετε σε κάποιο συγκεκριμένα.
Κάνετε διαλείμματα ανάμεσα στις συναντήσεις. Αν είστε συντονιστής, φροντίστε να συμπεριλάβετε ένα διάλειμμα 10’ για κάθε 50’ συνάντησης. Φροντίστε επίσης να κάνετε διαλείμματα ανάμεσα στις συναντήσεις. Ένα περπάτημα ακόμα και από το ένα δωμάτιο στο άλλο, δίνει σήμα στον εγκέφαλο να κατεβάσει τους ρυθμούς και βοηθά να χαλαρώσετε.
Τέλος, υπενθυμίζετε περιοδικά στον εαυτό σας ότι είναι ένα νέο “μέσο” που θα χρειαστεί κάποιος χρόνος για να μάθουμε να το χρησιμοποιούμε σωστά, καθώς προχωράμε στο μέλλον. Είναι προφανώς καλύτερα από την πλήρη απουσία (φανταστείτε τη ζωή στην πανδημία χωρίς FaceTime, Zoom, Skype κ.λπ.) αλλά όχι καλύτερα, από τη φυσική παρουσία.
Και με διάθεση χιούμορ, ας μην ξεχνάμε τα παράπλευρα οφέλη των τηλεδιασκέψεων: μπορούμε να έχουμε σημαντικές συναντήσεις, ντυμένοι κατάλληλα από τη μέση και πάνω ή τα αγαπημένα μας κατοικίδια μπορούν να σκαρφαλώσουν με χαρά στα πόδια μας ενώ εξετάζουμε τις προβλέψεις του συναδέλφου μας για τον προϋπολογισμό :)
Εν κατακλείδι, ας μην είμαστε αρνητικοί απέναντι σε αυτή την εκπληκτική τεχνολογία. Με ενσυνειδητότητα και κατάλληλες επιλογές, μπορούμε να βρούμε τρόπους να την ενσωματώσουμε προς όφελός μας σε ένα ευρύτερο φάσμα διαπροσωπικών εμπειριών που περιλαμβάνουν πλέον οι απαιτήσεις της ζωή μας.
- Πρωτότυπο άρθρο από τον Steven Hickman, Psy.D., executive director of the Center for Mindful Self-Compassion, “Zoom Exhaustion is Real.”
- Μετάφραση/Προσαρμογή: Βασίλης Ξυπολιάς, Εκπαιδευτής Mindfulness & MBSR, CFM/UMASS
Αναπτύξετε τις δεξιότητες της ενσυνειδητότητας για να μειώσετε το καθημερινό άγχος και να βελτιώσετε την απόδοση σας, μέσω του προγράμματος "Ενσυνειδητότητα: Δεξιότητες Ευημερίας & Απόδοσης".
Comments