top of page
  • Leigh Weingus

Περάστε χρόνο με τον εαυτό σας - σας κάνει καλό!


Η σχέση των ανθρώπων με τη μοναξιά είναι περίπλοκη. Μπορεί συχνά να έχουμε την αίσθηση της συνεχώς σύνδεσης με ανθρώπους μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά η αλήθεια είναι ότι είμαστε πιο μόνοι από ποτέ. Πάνω από το 50% των Αμερικάνων δεν έχουν σύντροφο και περίπου 27 εκατομμύρια μένουν μόνοι τους. Τα στοιχεία αυτά, δείχνουν ότι έχουμε αρκετό χρόνο που θα μπορούσαμε να αφιερώσουμε στον εαυτό μας.

Ο χρόνος που περνά κανείς με τον εαυτό του, δεν πρέπει να ταυτίζεται με τη μοναξιά, που κρύβει πολλούς κινδύνους για την υγεία, όπως αυξημένος κίνδυνος καρδιακών παθήσεως και την εμφάνιση της κατάθλιψης. Το να αποζητά κανείς χρόνο για τον εαυτό του, είναι υπέροχο και αυτό υποστηρίζουν και οι λόγοι που ακολουθούν.

Θα περάσετε καλά

Νομίζετε ότι αν πάτε μόνοι σας στον κινηματογράφο δεν θα το ευχαριστηθείτε το ίδιο με το να είσασταν με παρέα; Εάν το δοκιμάσετε θα διαπιστώσετε ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Για την ακρίβεια, κάνοντας διάφορες δραστηριότητες μόνοι σας θα περάσετε το ίδιο καλά με το αν πηγαίνατε με παρέα, σύμφωνα με έρευνα που έγινε από την καθηγήτρια οικονομικών Rebecca Ratner από το πανεπιστήμιο του Μέριλαντ και την Rebecca Hamilton από το πανεπιστήμιο Τζορτζτάουν. Ο μόνος λόγος για να μην περάσετε καλά είναι να σκέφτεστε πως κρίνουν οι γύρω σας το γεγονός ότι είστε μόνοι και να ανησυχείτε για το τι θα πουν για εσάς αν δεν έχετε παρέα.

Θα γίνετε πιο δημιουργικοί

Εάν σας αρέσει να «κατεβάζετε» ιδέες παρέα με άλλους, ίσως, ήρθε η στιγμή να το ξανασκεφτείτε. Όσον αφορά τις ιδέες και τη στρατηγική, έρευνες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι λειτουργούν καλύτερα όταν είναι μόνοι.

«Δεκαετίες έρευνας έχουν δείξει ότι οι ομάδες έχουν λιγότερες ιδέες από το σύνολο των ιδεών που έχει κάθε μέλος της ομάδας ξεχωριστά», αναφέρει η ψυχολόγος Keith Sawyer.

Θα δουλεύετε πιο αποτελεσματικά

Θυμάστε τις ομαδικές εργασίες στο σχολείο; Υπήρχε πάντοτε τελικά κάποιος που έκανε όλη τη δουλειά επειδή όλοι θεωρούσαν ότι μπορούν να μη δουλεύουν τόσο σκληρά επειδή το βάρος μοιραζόταν. Αναλαμβάνοντας να κάνετε μία δουλειά μόνοι σας, είναι ο καλύτερος τρόπος για να την κάνετε γρήγορα και αποτελεσματικά.

Εάν είστε εσωστρεφείς, ο χρόνος με τον εαυτό σας είναι το κλειδί της ευτυχίας

Δεν είναι μυστικό ότι οι εσωστρεφείς άνθρωποι επιδρούν διαφορετικά με τον κόσμο και το να μένουν μόνοι τους είναι σημαντικό. «Σκεφτείτε ότι ο καθένας από εμάς έχει ένα συγκεκριμένο απόθεμα ενέργειας. Για τους εσωστρεφείς ανθρώπους, οι περισσότερες κοινωνικές εκδηλώσεις παίρνουν αντί να την γεμίζουν αυτή την ενέργεια», αναφέρει η blogger Kate Bartolotta.

Μπορείτε να γνωρίσετε καινούριους ανθρώπους

Εάν νιώθετε μοναξιά τελευταία, προσπαθήστε να κάνετε τις αγαπημένες σας δραστηριότητες μόνοι σας. Όχι μόνο θα διασκεδάσετε αλλά μπορεί να γνωρίσετε και κάποιον με τον οποίο μοιράζεστε κοινά ενδιαφέροντα.

Περνώντας χρόνο μόνοι σας μπορεί να βοηθήσει στην περίπτωση της κατάθλιψης, ειδικά τους εφήβους

Έρευνα που έγινε το 1997 διαπίστωσε ότι οι έφηβοι είναι σημαντικό να περνούν χρόνο με τον εαυτό τους. «Οι έφηβοι που περνούν επαρκή χρόνο μόνοι τους είναι πιο προσαρμοστικοί σε σχέση με εκείνους που το κάνουν λίγο ή και καθόλου», αναφέρει ο συγγραφέας Reed W. Larson.

Καθαρίζετε το μυαλό σας

Ο εγκέφαλος χρειάζεται ξεκούραση και την ευκαιρία να φορτίσει και πάλι μπαταρίες για να λειτουργεί καλά. Όταν κάποιος περνά χρόνο με τον εαυτό του είναι μία καλή ευκαιρία για να ηρεμήσει, να ξεκουραστεί και να κάνει την ενδοσκόπησή του.

Κάνετε αυτό που σας ευχαριστεί

Εάν ο φίλος σας ή ο σύντροφός σας θέλει να δει έναν αγώνα μπάσκετ, ενώ εσείς προτιμάτε να κάνετε έναν περίπατο, μπορείτε να επιλέξετε το μοναχικό δρόμο για να περάσετε καλά και να κάνετε αυτό που θέλετε πραγματικά χωρίς να καταπιέζεστε.

31 views
bottom of page