Τι Είναι Ενσυνειδητότητα Και Ποια Τα Οφέλη Για Εσένα (2ος Μέρος)


Πώς μπορούμε να ενδυναμώσουμε την ενσυνειδητότητα;

Υπάρχουν δύο προσεγγίσεις πρακτικής εξάσκησης για την ανάπτυξη και καλλιέργεια της ενσυνειδητότητας:

 • Η πρώτη, είναι η λεγόμενη τυπική πρακτική, η οποία συνήθως αναφέρεται ως διαλογισμός (mindful awareness practices). Η τυπική πρακτική του διαλογισμού γίνεται συνήθως καθιστά αλλά μπορεί να γίνει ξαπλωτά ή ακόμα και με περπάτημα.

 • Η δεύτερη είναι η λεγόμενη άτυπη πρακτική, και είναι το υπόλοιπο μέρος της ζωής μας! Οτιδήποτε κάνουμε στην καθημερινότητα με πλήρη συνειδητότητα της εμπειρίας μας, μπορεί να λεχθεί ότι είναι "ενσυνειδητότητα στην πράξη". Μπορεί να είναι όταν πλένουμε τα δόντια μας, όταν περιμένουμε στο φανάρι ή όταν βγάζουμε το σκύλο για βόλτα. Κάθε δραστηριότητα ρουτίνας μπορεί να γίνει μια άτυπη πρακτική εξάσκηση ενσυνειδητότητας, φέρνοντας πλήρως την προσοχή μας σε αυτή.

Χάρη στην έρευνα και την προβολή από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, η ενσυνειδητότητα δεν είναι πλέον κρυμμένη σε αρχαία πνευματικά κείμενα και μοναστήρια. Σήμερα, εξασκείται από εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Πλέον διδάσκεται στα σχολεία, στο χώρο εργασίας, στα νοσοκομεία και στα σπίτια σε όλο τον κόσμο. Καθώς οι άνθρωποι συνεχίζουν να ανακαλύπτουν μόνοι τους τα εξαιρετικά οφέλη του να ζεις συνειδητά, το ενδιαφέρον εξακολουθεί να ανεβαίνει. Σήμερα και με την εξέλιξη της τεχνολογίας, υπάρχει πλέον μεγάλος αριθμός αξιόπιστων επιστημονικών ερευνών σχετικά με τα οφέλη της ενσυνειδητότητας.


Ακολουθούν μερικά από τα πιο σημαντικά και επιστημονικά επιβεβαιωμένα οφέλη της ενσυνειδητότητας:

 • Η ενσυνειδητότητα μειώνει την ανησυχία και το άγχος και άλλα έντονα αρνητικά συναισθήματα. Η καλλιέργεια της ενσυνειδητότητας συρρικνώνεται την αμυγδαλή, το κέντρο του εγκεφάλου υπεύθυνο για το συναίσθημα του φόβου και την αυτόματη αντίδραση "πάλη ή φυγή".

 • Η ενσυνειδητότητα δυναμώνει την πνευματική απόδοση (μνήμη και συγκέντρωση) και βελτιώνει την κριτική και δημιουργική σκέψη.

 • Η ενσυνειδητότητα βελτιώνει την συναισθηματική ισορροπία και αναπτύσσει την ενσυναίσθηση και την συμπόνια. Επίσης βελτιώνει την επικοινωνία και τις σχέσεις.

 • Η ενσυνειδητότητα ενδυναμώνει την γνωστική ευελιξία και ψυχική αντοχή.

 • Η ενσυνειδητότητα μειώνει ψυχαναγκαστικές και εθιστικές συμπεριφορές και έχει επίσης αποδειχθεί ότι λειτουργεί καλύτερα από οποιαδήποτε δίαιτα για την αποτελεσματική και μακροπρόθεσμη απώλεια βάρους.

 • Η ενσυνειδητότητα βελτιώνει την γενικότερη υγεία και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.

 • Η ενσυνειδητότητα αποδεικνύεται επίσης ότι είναι ένας από τους πιο σημαντικούς και καθοριστικούς παράγοντες ευημερίας στη ζωή (εφόσον οι βασικές ανάγκες επιβίωσης έχουν ικανοποιηθεί).

Αναπτύσσοντας και ενσωματώνοντας την ενσυνειδητότητα ως τρόπο ζωής, μπορεί να ανακαλύψετε ότι αυτό που μέχρι σήμερα ψάχνετε εκεί "έξω" - το αισθήματα της γαλήνης, της ισορροπίας και της ευτυχίας - να ήταν πάντα διαθέσιμο και ήταν...μέσα σας.

Β. Ξυπολιάς, Εκπαιδευτής Mindfulness & MBSR, CFM/UMASS

--------------------------

Διευρύνετε τις δεξιότητες και αποκομίστε τα οφέλη της ενσυνειδητότητα σε όλους τους τομείς της ζωής σας, μέσω του προγράμματος “Ενσυνειδητότητα: Μια Νέα Στάση Ζωής” σε γκρουπ ή ατομικά.

1,667 views

Οι υπηρεσίες (προγράμματα, σεμινάρια, εργαστήρια)  που περιγράφονται σε αυτό το δικτυακό τόπο είναι ψυχοεκπαιδευτικές, απευθύνονται σε ηλικίες άνω των 16 ετών (αναλόγως δραστηριότητας) και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν υποκατάστατο ιατρικής ψυχικής φροντίδας, επαγγελματικής ιατρικής περίθαλψης ή ιατρικά ενδεδειγμένης φαρμακευτικής θεραπείας.

 • Facebook
 • YouTube
 • Instagram