Τι Είναι Ενσυνειδητότητα; (Και Τι Σημαίνει Για Εσένα) - 2ος Μέρος


Πώς αναπτύσσεται η ενσυνειδητότητα;

Υπάρχουν δύο μορφές πρακτικής εξάσκησης για την ανάπτυξη της ενσυνειδητότητας (mindfulness). Η πρώτη είναι η λεγόμενη τυπική πρακτική, η οποία συνήθως αναφέρεται ως διαλογισμός. Η τυπική πρακτική του διαλογισμού γίνεται συνήθως καθιστά, με τα μάτια κλειστά, αλλά μπορεί επίσης να γίνει ξαπλωτά ή ακόμα και με περπάτημα.

Η άτυπη πρακτική, είναι το υπόλοιπο μέρος της ζωής μας! Οτιδήποτε κάνουμε στην καθημερινότητα με πλήρη συνειδητότητα, μπορεί να λεχθεί ότι είναι «ενσυνειδητότητα στην πράξη». Μπορεί να είναι όταν πλένουμε τα δόντια μας, όταν περιμένουμε στο φανάρι ή όταν βγάζουμε το σκύλο για βόλτα. Κάθε δραστηριότητα ρουτίνας μπορεί να γίνει μια άτυπη πρακτική εξάσκηση ενσυνειδητότητας όταν φέρουμε πλήρη συνειδητότητα σε αυτή.

Τι μπορεί να κάνει ενσυνειδητότητα για σας;

Χάρη στην έρευνα και την προβολή από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, η ενσυνειδητότητα δεν είναι πλέον κρυμμένη σε αρχαία πνευματικά κείμενα και μοναστήρια. Σήμερα, εξασκείται από εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

Πλέον διδάσκεται στα σχολεία, στους χώρους εργασίας, στα νοσοκομεία και στα σπίτια σε όλο τον κόσμο. Καθώς οι άνθρωποι συνεχίζουν να ανακαλύπτουν μόνοι τους τα εξαιρετικά οφέλη του να ζεις συνειδητά, το ενδιαφέρον εξακολουθεί να ανεβαίνει.

Σήμερα και με την εξέλιξη της τεχνολογίας, υπάρχει πλέον μεγάλος αριθμός αξιόπιστων επιστημονικών ερευνών σχετικά με τα οφέλη της ενσυνειδητότητας.

Ακολουθούν μερικά από τα πιο σημαντικά και επιστημονικά επιβεβαιωμένα οφέλη της ενσυνειδητότητας:

 • Η ενσυνειδητότητα μειώνει το στρες, το άγχος και άλλα έντονα αρνητικά συναισθήματα (Η καλλιέργεια της ενσυνειδητότητας συρρικνώνεται την αμυγδαλή, το κέντρο του εγκεφάλου υπεύθυνο για το συναίσθημα του φόβου και την αυτόματη αντίδραση «πάλη ή φυγή».)

 • Η ενσυνειδητότητα μειώνει τα ψυχολογικά και σωματικά συμπτώματα της κατάθλιψης (κλινικές δοκιμές δείχνουν ότι η ενσυνειδητότητα είναι εξίσου αποτελεσματική με τα φάρμακα χωρίς όμως τις παρενέργειες.)

 • Η ενσυνειδητότητα μειώνει την αϋπνία, αυξάνει την αίσθηση ευεξίας, μειώνει τον λήθαργο και αυξάνει την ενέργεια τόσο ψυχικά όσο και σωματικά.

 • Η ενσυνειδητότητα είναι πολύ αποτελεσματική για την αντιμετώπιση του χρόνιου πόνου.

 • Η ενσυνειδητότητα βελτιώνει τη μνήμη και αυξάνει την συγκέντρωση και την προσοχή.

 • Η ενσυνειδητότητα βελτιώνει την συναισθηματική νοημοσύνη και αναπτύσσει την ενσυναίσθηση και την συμπόνια. Επίσης βελτιώνει την επικοινωνία και τις σχέσεις.

 • Η ενσυνειδητότητα βελτιώνει την γενικότερη υγεία και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.

 • Η ενσυνειδητότητα δημιουργεί καθαρότερη και πιο εστιασμένη σκέψη και βελτιώνει την δημιουργικότητα και την απόδοση στην εργασία.

 • Η ενσυνειδητότητα τονώνει την αυτοπεποίθηση και την συναισθηματική ευελιξία και αντοχή.

 • Η ενσυνειδητότητα μειώνει ψυχαναγκαστικές και εθιστικές συμπεριφορές και έχει επίσης αποδειχθεί ότι λειτουργεί καλύτερα από οποιαδήποτε δίαιτα για την αποτελεσματική και μακροπρόθεσμη απώλεια βάρους.

 • Η ενσυνειδητότητα αποδεικνύεται επίσης ότι είναι ένας από τους πιο σημαντικούς και καθοριστικούς παράγοντες ευτυχίας στην ζωή (εφόσον οι βασικές ανάγκες επιβίωσης έχουν ικανοποιηθεί).

Η ανάπτυξη και ενσωμάτωση της ενσυνειδητότητας, μπορεί να μετατρέψει την εμπειρία μας από μέσα προς τα έξω. Αν δεν έχετε δοκιμάσει ακόμα, μπορείτε να συμμετέχετε σε ένα από τα βιωματικά workshops της Mindfulness 360 και διαπιστώστε από την δική σας άμεση εμπειρία τι μπορεί να σας προσφέρει.

Και μπορεί τελικά, να ανακαλύψετε ότι αυτό που ψάχνετε μέχρι σήμερα εκεί «έξω» - το συναισθήματα της γαλήνης, της ισορροπίας και της πληρότητας - να ανακαλύψετε ότι ήταν πάντα μέσα σας.

Να είστε καλά!

Β. Ξυπολιάς, Εκπαιδευτής Mindfulness & MBSR, CFM/UMASS

#ενσυνειδητότητα

Οι υπηρεσίες (προγράμματα, σεμινάρια, εργαστήρια)  που περιγράφονται σε αυτό το δικτυακό τόπο είναι ψυχοεκπαιδευτικές, απευθύνονται σε ηλικίες άνω των 16 ή 18 ετών (αναλόγως δραστηριότητας) και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν υποκατάστατο ιατρικής ψυχικής φροντίδας, επαγγελματικής ιατρικής περίθαλψης ή ιατρικά ενδεδειγμένης φαρμακευτικής θεραπείας.

© 2020 Mindfulness 360 - Κέντρο Ανάπτυξης Ενσυνειδητότητας | 12 Kerkyras str, Athens 146 71, Greece | info@mindfulness360.net

Όροι Χρήσης & Προστασία Προσωπικών Δεδομένων

 • Facebook Social Icon
 • YouTube Social Icon