Τι Είναι Ενσυνειδητότητα; (Και Τι Σημαίνει Για Εσένα) - 2ος Μέρος

Updated: Apr 28


Πώς αναπτύσσουμε την ενσυνειδητότητα;

Υπάρχουν δύο μορφές πρακτικής εξάσκησης για την ανάπτυξη της ενσυνειδητότητας. Η πρώτη είναι η λεγόμενη τυπική πρακτική, η οποία συνήθως αναφέρεται ως διαλογισμός. Η τυπική πρακτική του διαλογισμού γίνεται συνήθως καθιστά αλλά μπορεί να γίνει ξαπλωτά ή ακόμα και με περπάτημα.


Η άτυπη πρακτική, είναι το υπόλοιπο μέρος της ζωής μας! Οτιδήποτε κάνουμε στην καθημερινότητα με πλήρη συνειδητότητα της εμπειρίας μας στο παρόν, μπορεί να λεχθεί ότι είναι "ενσυνειδητότητα στην πράξη". Μπορεί να είναι όταν πλένουμε τα δόντια μας, όταν περιμένουμε στο φανάρι ή όταν βγάζουμε το σκύλο για βόλτα. Κάθε δραστηριότητα ρουτίνας μπορεί να γίνει μια άτυπη πρακτική εξάσκηση ενσυνειδητότητας όταν φέρουμε πλήρως την προσοχή μας με πρόθεση σε αυτή.

Τι μπορεί να κάνει ενσυνειδητότητα για σας;

Χάρη στην έρευνα και την προβολή από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, η ενσυνειδητότητα δεν είναι πλέον κρυμμένη σε αρχαία πνευματικά κείμενα και μοναστήρια. Σήμερα, εξασκείται από εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.Πλέον διδάσκεται στα σχολεία, στους χώρους εργασίας, στα νοσοκομεία και στα σπίτια σε όλο τον κόσμο. Καθώς οι άνθρωποι συνεχίζουν να ανακαλύπτουν μόνοι τους τα εξαιρετικά οφέλη του να ζεις συνειδητά, το ενδιαφέρον εξακολουθεί να ανεβαίνει. Σήμερα και με την εξέλιξη της τεχνολογίας, υπάρχει πλέον μεγάλος αριθμός αξιόπιστων επιστημονικών ερευνών σχετικά με τα οφέλη της ενσυνειδητότητας.


Χάρη στην έρευνα και την προβολή από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, η ενσυνειδητότητα δεν είναι πλέον κρυμμένη σε αρχαία κείμενα και μοναστήρια.

Ακολουθούν μερικά από τα πιο σημαντικά και επιστημονικά επιβεβαιωμένα οφέλη της ενσυνειδητότητας:

 • Η ενσυνειδητότητα μειώνει το στρες, το άγχος και άλλα έντονα αρνητικά συναισθήματα. Η καλλιέργεια της ενσυνειδητότητας συρρικνώνεται την αμυγδαλή, το κέντρο του εγκεφάλου υπεύθυνο για το συναίσθημα του φόβου και την αυτόματη αντίδραση "πάλη ή φυγή".

 • Η ενσυνειδητότητα μειώνει τα ψυχολογικά και σωματικά συμπτώματα της κατάθλιψης. Κλινικές έρευνες δείχνουν ότι η ενσυνειδητότητα είναι εξίσου αποτελεσματική με τα φάρμακα, χωρίς όμως τις παρενέργειες.

 • Η ενσυνειδητότητα μειώνει την αϋπνία, αυξάνει την αίσθηση ευεξίας, μειώνει τον λήθαργο και αυξάνει την ενέργεια τόσο ψυχικά όσο και σωματικά.

 • Η ενσυνειδητότητα είναι πολύ αποτελεσματική για την αντιμετώπιση του χρόνιου πόνου.

 • Η ενσυνειδητότητα αυξάνει την συγκέντρωση και βελτιώνει τη μνήμη.

 • Η ενσυνειδητότητα βελτιώνει την συναισθηματική νοημοσύνη και αναπτύσσει την ενσυναίσθηση και την συμπόνια. Επίσης βελτιώνει την επικοινωνία και τις σχέσεις.

 • Η ενσυνειδητότητα βελτιώνει την γενικότερη υγεία και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.

 • Η ενσυνειδητότητα δημιουργεί καθαρότερη και πιο εστιασμένη σκέψη και βελτιώνει τη δημιουργικότητα και την απόδοση.

 • Η ενσυνειδητότητα τονώνει την αυτοπεποίθηση και την συναισθηματική ευελιξία και ψυχική αντοχή.

 • Η ενσυνειδητότητα μειώνει ψυχαναγκαστικές και εθιστικές συμπεριφορές και έχει επίσης αποδειχθεί ότι λειτουργεί καλύτερα από οποιαδήποτε δίαιτα για την αποτελεσματική και μακροπρόθεσμη απώλεια βάρους.

 • Η ενσυνειδητότητα αποδεικνύεται επίσης ότι είναι ένας από τους πιο σημαντικούς και καθοριστικούς παράγοντες ευτυχίας στη ζωή (εφόσον οι βασικές ανάγκες επιβίωσης έχουν ικανοποιηθεί).

Αναπτύσωντας και ενσωματώνοντας την ενσυνειδητότητα ως τρόπο ζωής, μπορεί να ανακαλύψετε ότι αυτό που μέχρι σήμερα ψάχνετε εκεί "έξω" - το αισθήματα της γαλήνης, της ισορροπίας και της ευτυχίας - να ήταν πάντα διαθέσιμο και ήταν...μέσα σας.

Να είστε καλά!

Β. Ξυπολιάς, Εκπαιδευτής Mindfulness & MBSR, CFM/UMASS

--------------------------

Αναπτύξτε την ενσυνειδητότητα μέσω του προγράμματος "Ενσυνειδητότητα: Δεξιότητες Ευημερίας & Απόδοσης" σε γκρουπ ή ατομικά online.

#ενσυνειδητότητα

1,121 views

Οι υπηρεσίες (προγράμματα, σεμινάρια, εργαστήρια)  που περιγράφονται σε αυτό το δικτυακό τόπο είναι ψυχοεκπαιδευτικές, απευθύνονται σε ηλικίες άνω των 16 ετών (αναλόγως δραστηριότητας) και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν υποκατάστατο ιατρικής ψυχικής φροντίδας, επαγγελματικής ιατρικής περίθαλψης ή ιατρικά ενδεδειγμένης φαρμακευτικής θεραπείας.

 • Facebook Social Icon
 • YouTube Social Icon