Σε αυτό το άρθρο, θα κάνουμε μια σύντομη ανασκόπηση και θα παραθέσουμε σχετικές έρευνες για το πώς η ενσυνειδητότητα μπορεί να ωφελήσει τον coach/θεραπευτή επαγγελματικά αλλά και προσωπικά.
1. Ενσυναίσθηση. [Aiken (2006); Wang (2007)]
Και οι δύο αυτές μελέτες διαπίστωσαν ότι οι θεραπευτές που έκαναν συστηματικά πρακτική στο διαλογισμό ενσυνειδητότητας ανέφεραν ότι είχαν περισσότερη ενσυναίσθηση προς τους πελάτες τους σε σύγκριση με συναδέλφους τους που δεν ασκούνταν στο διαλογισμό. Μέρος των πλεονεκτημάτων της ενσυνειδητότητας είναι ότι βοηθάει στο να μπορείτε να διακρίνετε διαισθητικά τα ουσιαστικά θέματα που αντιμετωπίζει ο πελάτη σας και η δεξιότητα της ενσυναίσθησης παίζει καθαριστικό ρόλο σε αυτό.
2. Συμπόνια [Kingsbury (2009)]
Η ενσυνειδητότητα μας επιτρέπει να παραμένουμε ανοικτοί και δεκτικοί, χωρίς κριτική και αντίδραση σε αυτό που ξεδιπλώνεται στιγμή-με-στιγμή. Αυτά τα δύο βασικά στοιχεία της ενσυνείδητης προσοχής είναι στενά συνδεδεμένα με την συμπόνια προς τον εαυτό μας αλλά και τους άλλους. Επομένως, όταν δεν καταφεύγετε εύκολα σε κριτική και δεν αντιδράτε αυτόματα σε σκέψεις ή θέσεις των πελατών σας, δείχνετε με αυτό τον τρόπο συμπόνια κάνοντάς τους να αισθάνονται άνετα και συναισθηματική ασφάλεια. Με άλλα λόγια, η ενσυνειδητότητα, ενισχύει την ικανότητά σας στον ρόλο σας ως coach, θεραπευτή ή προπονητή.
3. Προπονητική Επιδεξιότητα (Coaching Mastery) [Newsome, Christopher, Dahlen, & Christopher (2006); Schure, Christopher, & Christopher (2008)]
Το αποτελεσματικό coaching, προϋποθέτει συγκεκριμένες δεξιότητες και η ικανότητά σας για ενσυνειδητότητα, μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στο να τις ενισχύσετε. Οι παραπάνω μελέτες έδειξαν ότι φοιτητές συμβουλευτικής με εκπαίδευση στην ενσυνειδητότητα, ήταν πιο συγκεντρωμένοι και προσεκτικοί, πιο άνετοι με τη σιωπή και περισσότερο “συντονισμένοι” με τους πελάτες τους. Ως προπονητές/θεραπευτές οι δεξιότητες αυτές είναι σημαντικές: κατανόηση των αναγκών των πελατών σας, να νιώθετε άνετα με την σιωπή καθώς σκέφτονται τις στοχαστικές ερωτήσεις που τους έχετε θέσει και το να είστε ευέλικτοι στην πρακτική σας από ότι να ακολουθείτε αυστηρά ένα πρωτόκολλο.
4. Άγχος & Ανησυχία [Shapiro et al. (1998)]
Όπως ο διαλογισμός ενσυνειδητότητας μπορεί να βοηθήσει τους πελάτες σας να μειώσουν το άγχος και την ανησυχία τους, το ίδιο ισχύει και για τους coaches που ασκούνται συστηματικά στην πρακτική του διαλογισμού ενσυνειδητότητας. Ως coach/θεραπευτής που έχετε εισέλθει στον εσωτερικό κόσμο και είστε υπεύθυνοι για την υποστήριξη των πελατών σας, αυτό από μόνο του μπορεί να είναι αρκετά αγχωτικό. Η ενσυνειδητότητα έχει αποδειχθεί ότι βοηθάει ιατρούς και φοιτητές ιατρικής να μειώσουν τα συμπτώματά άγχους, κατάθλιψης και σωματικής και ψυχική εξάντλησης (burn out) συμμετέχοντας στο πρόγραμμα Μείωσης Άγχους Μέσω Ενσυνειδητότητας (MBSR).
5. Ποιότητα Ζωής [Cohen & Miller (2009); Tang et al. (2007)]
Αριθμός μελετών έχουν δείξει ότι η ανάπτυξη και ενσωμάτωση της ενσυνειδητότητας βοήθησε εκτός από την μείωση του άγχους, της ανησυχίας και της χρόνιας κόπωσης, να βελτιώσουν την συναισθηματική τους νοημοσύνη (EQ) και την κοινωνικότητα τους. Μια άλλη μελέτη έδειξε ότι ο διαλογισμός ενσυνειδητότητας μειώνει την συνολική κόπωση και τον θυμό σε μαθητές, με αποτέλεσμα μεγαλύτερα διαστήματα απερίσπαστης συγκέντρωσης και μικρότερη συχνότητα ασθενειών. Όλα αυτά, βοηθούν ουσιαστικά στη βελτίωση της ποιότητας ζωής του ατόμου.
Πρωτότυπο Άρθρο: “The 5 Mindfulness Benefits For Coaches”, Erickson Coaching International (26/11/2016)