Τη μισή τους ημέρα ξοδεύουν οι άνθρωποι σε νοητικά ταξίδια σύμφωνα με έρευνα επιστημόνων του Χάρβαρντ (2010). Διαπίστωσαν ότι η παθητική ονειροπόληση, κάνει τους ανθρώπους λιγότερο ευτυχισμένους ως αποτέλεσμα της απουσίας τους από το παρόν.
Οι άνθρωποι, χωρίς να το συνειδητοποιούν, περνούν το μισό περίπου χρόνο της ημέρας τους αναπολώντας ή φαντασιώνοντας για πράγματα και καταστάσεις, χωρίς να συγκεντρώνονται σ' αυτά που κάνουν τη συγκεκριμένη στιγμή.
Το χειρότερο είναι ότι αυτά τα νοητικά "ταξίδια" τους κάνουν πιο δυστυχισμένους, από ό,τι αν μπορούσαν να είναι κυριολεκτικά παρόντες, με το νου τους να είναι εκεί που είναι το σώματος, στην κάθε στιγμή της καθημερινότητάς τους, σύμφωνα με την αμερικανική επιστημονική έρευνα.
Οι ψυχολόγοι Ντάνιελ Γίλμπερτ και Μάθιου Κίλινγκγουορθ του πανεπιστημίου Χάρβαρντ, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη τους, διαπίστωσαν ότι η τάση γυναικών και ανδρών να βρίσκονται συνεχώς "κάπου αλλού" μειώνει τελικά την ευτυχία που νιώθουν. "Ο ανθρώπινος νους είναι περιπλανώμενος και ένας περιπλανώμενος νους είναι μη ευτυχισμένος νους", όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά.
Ο ανθρώπινος νους είναι περιπλανώμενος και ένας περιπλανώμενος νους, είναι μη ευτυχισμένος...
Οι ερευνητές μελέτησαν τις απαντήσεις 5.000 ατόμων από 83 χώρες με τη βοήθεια μιας εφαρμογής για iPhone την οποία ανέπτυξαν, μέσω της οποίας έστελναν τρία μηνύματα αλλά σε μη προκαθορισμένα χρονικά διαστήματα μέσα στην ημέρα στους εθελοντές και τους ζητούσαν να απαντήσουν πόσο ευτυχισμένοι ήταν, πόσο συγκεντρωμένοι σε αυτό που έκαναν, και τι έκαναν εκείνη τη στιγμή. Όπως αποκαλύφθηκε, σχεδόν το μισό χρόνο οι άνθρωποι "ονειρεύονται", δηλαδή το μυαλό τους περιπλανιέται σε άσχετα πράγματα, ευχάριστα ή δυσάρεστα.
Οι Αμερικανοί ψυχολόγοι κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η περιπλάνηση του νου αποτελεί γενικά την αιτία μάλλον και όχι τη συνέπεια του διάχυτου αισθήματος μη ευτυχίας μέσα στη ημέρα. Οι εθελοντές, γενικά, δήλωσαν πιο χαρούμενοι όταν ασκούνταν σωματικά, είχαν κάποια συζήτηση, ή έκαναν σεξ ενώ ήταν λιγότερο ευτυχισμένοι όταν χρησιμοποιούσαν τον υπολογιστή, όταν ξεκουράζονταν ή δούλευαν. Οι ερευνητές συμπέραναν ότι μόνο το 4,6% του αισθήματος ικανοποίησης και ευτυχίας που νιώθει ένας άνθρωπος σε μια δεδομένη στιγμή, μπορεί να αποδοθεί στη συγκεκριμένη δραστηριότητα της κάθε στιγμής, ενώ η περιπλάνηση του νου συνεισφέρει περισσότερο στην μη ευτυχία (το 10,8%).
Διάφορες θρησκείες και παραδόσεις έχουν διαπιστώσει εδώ και αιώνες την ανάγκη του ανθρώπου να ζει συνειδητά στο παρόν, αν θέλει πραγματικά να ευτυχήσει. Η σύγχρονη επιστήμη, φαίνεται τώρα πλέον να επιβεβαιώνει αυτό που οι σοφοί λένε εδώ και αιώνες.