top of page
  • Writer's pictureVassilis Xypolias

Δημιουργήστε ένα νέο μονοπάτι για τον εαυτό σας με ενσυνειδητότητα.


Μερικές φορές, νιώθουμε ότι έχουμε “κολλήσει” στη ζωή, επαναλαμβάνοντας πράγματα που δεν μας ικανοποιούν ή δεν έχουν αποτέλεσμα, ξανά και ξανά. Ίσως αναβάλουμε κάτι σημαντικό σε σχέση με τη δουλειά μας, ή έχουμε “παγιδευτεί” σε αναποφασιστικότητα ή τελειομανία. Ίσως απλά αναβάλουμε να ξεκινήσουμε την άσκηση ή το διαλογισμό, το να φέρουμε τα οικονομικά μας σε καλή κατάσταση ή να κάνουμε κάποια σημαντική αλλαγή στη ζωή μας.

Παρακάτω θα αναφερθώ σε μερικές βασικές αρχές του πώς με ενσυνειδητότητα μπορούμε να “ξεκολλήσουμε” και να δημιουργήσουμε ένα νέο μονοπάτι για τον εαυτό μας και τη ζωή μας.

Στραφείτε προς τη δυσκολία. Εάν αποφεύγατε να σκεφτείτε ένα δύσκολο έργο ή τα ακατάστατα οικονομικά σας ή την άσκηση ή τη διατροφή ή άλλα σημαντικά θέματα για εσάς, δεν θα αλλάξουν πολύ μέχρι να στραφείτε προς αυτά και να τα αντιμετωπίσετε. Η προθυμία να στραφούμε προς τη δυσκολία και να εργαστούμε με αυτήν, είναι μια από τις πιο σημαντικές δεξιότητες της ενσυνειδητότητας αλλά και προϋπόθεση αλλαγής.

Αποδεσμευτείτε από τις σκέψεις αμφιβολίας. Εάν θέλουμε να συμβεί κάτι διαφορετικό, πρέπει να αποφασίσουμε να αλλάξουμε κάτι. Ακούγεται προφανές αλλά συνήθως αυτό που συμβαίνει είναι να κολλήσουμε σε μια ενδιάμεση κατάσταση, όπου θέλουμε να αλλάξουμε, αλλά δεν έχουμε λάβει σαφή απόφαση να το κάνουμε. Μια σαφής απόφαση σημαίνει ότι αποδεσμευόμαστε από τις εσωτερικές συνομιλίες του τύπου “πρέπει να το κάνω ή όχι;” “θα τα καταφέρω ή όχι;”, “μήπως δεν είναι η κατάλληλη στιγμή;” κ.ά. και να εμπιστευθούμε την απόφαση που πήραμε. Στην συνέχεια, θέτουμε με πρόθεση τους στόχους και τις δράσεις που υποστηρίζουν την απόφαση που πήραμε.

Να είστε συμπονετικοί με τον εαυτό σας. Όταν για μεγάλο διάστημα επαναλαμβάνουμε τα ίδια πράγματα ή έχουμε επιχειρήσει να τα αλλάξουμε χωρίς επιτυχία, μπορεί να έχουμε αρχίσει να υποτιμούμε τον εαυτό μας. Απογοητευόμαστε και αποθαρρυνόμαστε, σχηματίζοντας μια αρνητική εικόνα για τον εαυτό μας. Και όμως, τίποτα από αυτά δεν μας βοηθά να ξεκινήσουμε την αλλαγή θέλουμε να κάνουμε. Αντίθετα τη δυσκολεύει. Χρειάζεται να δείξουμε καλοσύνη και συμπόνια προς τον εαυτό μας. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν προσπαθούμε πολύ ή ότι θα κάνει πιο εύκολη την πορεία της αλλαγής. Απλά σημαίνει να σταματήσουμε να προσθέτουμε την αποθάρρυνση και τον εσωτερικό κριτή, στη λίστα των προκλήσεων. Αν μη τι άλλο, να προσθέσουμε και την καλοσύνη, την ενθάρρυνση και τη αυτοσυμπόνια.

Μικρές νίκες, αργή αλλαγή. Αναγνωρίστε τις μικρές νίκες. Από προσωπική εμπειρία μπορώ να μοιραστώ ότι στο ξεκίνημα του να αρχίσω να περπατάω συστηματικά, στην αρχή δεσμεύτηκα απλά να βάλω τα παπούτσια μου και να βγω από την πόρτα. Σιγά-σιγά, άρχισα να το αυξάνω και ένα χρόνο μετά, μπορώ πλέον άνετα να περπατάω για μία ώρα. Η σταδιακή αλλαγή, ισοδυναμεί με τεράστια πρόοδο με την πάροδο του χρόνου.

Πρόοδος, όχι τελειότητα. Δεν προσπαθούμε να γίνουμε τέλειοι σε ό,τι ξεκινάμε. Προσπαθούμε να κινούμαστε σταθερά προς τη σωστή κατεύθυνση. Χάσατε 4 ημέρες διαλογισμού την προηγούμενη εβδομάδα; Επικεντρωθείτε στις 3 ημέρες που μένουν! Συνεχίστε να σημειώνετε πρόοδο και μην επικεντρώνεστε στις μικρές απώλειες.

Τα παραπάνω, είναι μερικά από τα πιο χρήσιμα πράγματα που μπορείτε να ενσωματώσετε στην πορεία σας για οποιεσδήποτε αλλαγή θέλετε να κάνετε στη ζωή σας.

Προγράμματα ενσυνειδητότητας που μπορούν να σας υποστηρίξουν στην πορεία σας γα αλλαγή:

Το πρόγραμμα έχει στόχο την εφαρμογή και αποκόμιση των ωφελειών της ενσυνειδητότητας σε περισσότερες πτυχές της ζωής σας. Θα εμπλουτίσετε τις πρακτικές και τεχνικές ανάπτυξης της ενσυνειδητότητας και θα μάθετε πώς να τις εφαρμόζετε αποτελεσματικά ώστε να βελτιώσετε την επικοινωνία, τις διαπροσωπικές σχέσεις και τη φροντίδα της ψυχικής σας υγειάς, διαμορφώνοντας και ενσωματώνοντας μια νέα στάση ζωής.

Το mindfulness based insight coaching είναι μια εξατομικευμένη ψυχοεκπαιδευτική προσέγγιση με σκοπό να υποστηρίξει την επιθυμία σας για ψυχική ισορροπία και προσωπική ανάπτυξη. Ο επιλεκτικός συνδυασμός δεξιοτήτων ενσυνειδητότητας, ψυχικής ευελιξίας, βιωματικής μάθησης και προσωπικής υποστήριξης θα σας βοηθήσει να αποδεσμευτείτε από δυσλειτουργικά μοτίβα σκέψεων και αναποτελεσματικών συμπεριφορών και να αναπτύξετε μια στάση ζωής με ισορροπία, πληρότητα και αυθεντικότητα.

277 views
bottom of page