top of page

Είναι χαρά μας να προσφέρουμε τις ακόλουθες πηγές, ως μέρος των διαρκών προσπαθειών μας να παρέχουμε υποστήριξη και αξιόπιστη γνώση στην πορεία σας για ανάπτυξη και ενσωμάτωση της ενσυνειδητότητας στη ζωή σας. Επιλέξτε και ακολουθείστε έναν από τους παρακάτω συνδέσμους για να λάβετε περαιτέρω πληροφορίες για το θέμα της επιλογής σας.

 

Σκοπεύουμε να εμπλουτίζουμε και να ενημερώνουμε τακτικά τη σελίδα των πηγών μας, γι’ αυτό εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες και πιο έγκυρες πληροφορίες από την παγκόσμια ιατρική, επιστημονική και κοινωνική κοινότητα σε θέματα ενσυνειδητότητας. Προς το παρόν, οι περισσότερες πηγές και τα βοηθήματα είναι στην αγγλική γλώσσα. Καθώς προκύπτουν στο μέλλον, θα προσθέτουμε και νέες ελληνικές πηγές.

Προτεινόμενα Άρθρα

Πηγές

Διαλογισμοί

H Mindfulness 360 σε συνεργασία με το Εκπαιδευτή Mindfulness & MBSR Βασίλη Ξυπολιά, προσφέρουν στα ελληνικά σειρά καθοδηγούμενων διαλογισμών mindfulness awareness. Καθημερινή πρακτική διαλογισμού έστω και για 10', μπορεί να βοηθήσει στο να φέρετε πνευματική και ψυχική γαλήνη, βαθιά σωματική χαλάρωση και γενικότερη ευεξία στην ζωή σας.

Διαλογισμός Αναπνοής - 10'Mindfulness 360 - Βασίλης Ξυπολιάς
00:00 / 10:23
Σάρωση Σώματος - 20'Mindfulness 360 - Βασίλης Ξυπολιάς
00:00 / 18:16

Web Sites

cfmHOME

Το cfmHOME είναι ένα εγχείρημα του Κέντρο Ενσυνειδητότητας (Center for Mindfulness) της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης. Αφιερωμένο στην υποστήριξη αυτών που διδάσκουν, ασκούν και ερευνούν την ενσυνειδητότητα σε όλο τον κόσμο, το cfmHOME εμπεριέχει ένα πλήθος διαδικτυακών πηγών, περιλαμβανομένων forums συζητήσεων και ψηφιακών μέσων.

 

Mindful

Σκοπός του Mindful είναι να ενημερώνει, να εμπνέει, να καθοδηγεί και να συνδέει όλους αυτούς που θέλουν να ζουν ενσυνείδητη ζωή, να απολαμβάνουν τα επιστημονικά επιβεβαιωμένα οφέλη των ασκήσεων ενσυνειδητότητας και να δημιουργήσουν μια πιο ενσυνείδητη και συμπονετική κοινωνία.

Greater Good magazine

Το περιοδικό Greater Good μετατρέπει την επιστημονική έρευνα σε ιστορίες, συμβουλές και εργαλεία για μια πιο ευτυχισμένη ζωή και μια πιο συμπονετική κοινωνία.

 

The American Mindfulness Research Association (AMRA)

Χρησιμεύει ως επαγγελματική πηγή σχετικά με τις θετικές και τις ανθρωπιστικές επιστήμες, τις ομάδες άσκησης και το ευρύτερο κοινό αναφορικά με την ενσυνειδητότητα από την οπτική της διαλογιστικής πρακτικής.

Greater Good in Action

Καθοδηγούμενο ηχητικό υλικό για ασκήσεις πρακτικής διαλογισμού από το UC Berkeley και το Greater Good Science Center.

 

UCSD Center for Mindfulness
Καθοδηγούμενο ηχητικό υλικό για ασκήσεις Μείωσης Άγχους Βάσει Ενσυνειδητότητας από το Κέντρο Ενσυνειδητότητας (Center for Mindfulness) του UCSD (Πανεπιστήμιο Καλιφόρνιας, Σαν Ντιέγκο).

Βιβλία

"Ο Δρόμος Προς Τη Μόνιμη Μεταμόρφωση", Daniel Goleman, Richard J. Davidson (ΠΕΔΙΟ Εκδοτική)

Στο βιβλίο αυτό, δύο εξαιρετικά δηµοφιλείς συγγραφείς διατυπώνουν µια επαναστατική υπόθεση για έναν τρόπο ζωής που η σύγχρονη σκέψη αδυνατούσε µέχρι σήµερα να αντιληφθεί, παρότι βρίσκεται σε κοινή θέα, αφού υιοθετείται από τις σηµαντικότερες πνευµατικές παραδόσεις του κόσµου: την αλλαγή µέσω του διαλογισµού. Τα σημαντικά οφέλη του διαλογισµού που επιβεβαιώνονται σήμερα πλέον από την επιστήμη, δεν αφορούν µόνο τη βελτίωση της υγείας ή την αύξηση της επαγγελµατικής µας απόδοσης, µας επιτρέπουν επίσης να προσεγγίσουµε ό,τι καλύτερο έχουµε µέσα µας.

Ο Δρόμος προς τη μόνιμη μεταμόρφωση Book

"Άγχος – Mindfulness – Ενσυνειδητότητα", Susan M. Orsillo, PhD - Lizabeth Roemer, PhD  (Εκδόσεις: ΙΡΙΔΑ)

Στην πραγματικότητα είναι αδύνατον να “ξεπεράσουμε” απλώς το άγχος. Όλα όσα κάνουν οι άνθρωποι για να νιώσουν καλύτερα, όπως το να αποφεύγουν τις καταστάσεις που τους φοβίζουν ή να απωθούν τις ανησυχίες από το μυαλό τους, κάνουν τα πράγματα χειρότερα. Οι κορυφαίες ψυχολόγοι Susan M. Orsillo και Lizabeth Roemer παρουσιάζουν την παγκοσμίως νέα, δυναμική, εναλλακτική λύση “mindfulness-ενσυνειδητότητα” που μπορεί να σας απελευθερώσει από το άγχος, μέσα από τη ριζική αλλαγή της σχέσης σας με αυτό. Με σαφήνεια και συμπόνια, αυτό το βιβλίο περιγράφει αναλυτικά εμπεριστατωμένες πρακτικές της νέας αυτής προσέγγισης, με τις οποίες αντιμετωπίζονται οι διαφορετικές μορφές του άγχους. 

"Πώς να Ξεπεράσετε την Κατάθλιψη"Mark Williams, John Teasdale, Zindel Segal, Jon Kabat-Zinn (Εκδόσεις Αλκυών)

Αν σας βασανίζει η κατάθλιψη, κάντε κουράγιο! Με την εγρήγορση, μια απλή, αλλά ταυτόχρονα ισχυρή τεχνική να παρατηρείτε τα δυσάρεστα συναισθήματά σας και τις εμπειρίες της ζωής, θα μάθετε πώς να διακόψετε τον κύκλο της χρόνιας δυσαρέσκειας μια για πάντα. Στον Συνειδητό Δρόμο για να Ξεπεράσετε την Κατάθλιψη, τέσσερις ειδικοί εξηγούν γιατί οι συνηθισμένες μας προσπάθειές να "εκλογικεύουμε" τις κακές μας διαθέσεις ή να "ερχόμαστε στα συγκαλά μας" μας καταθλίβουν ακόμα περισσότερο. Με διορατικά μαθήματα, εμπνευσμένα τόσο από διαλογιστικές πρακτικές της Ανατολής, όσο και από το χώρο της γνωσιακής ψυχοθεραπείας, οι συγγραφείς μας δείχνουν πώς να παρακάμπτουμε τις νοητικές μας συνήθειες - οι οποίες καταλήγουν μονάχα σε απόγνωση, ιδεοληψία και αυτομομφές - έτσι ώστε να αντιμετωπίζουμε με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα τις προκλήσεις της ζωής.

"Full Catastrophe Living : Using the Wisdom of Your Body and Mind to Face Stress, Pain, and Illness"Jon Kabat-Zinn, Ph.D.

Άγχος. Μας περιβάλλει από παντού. Ακόμα χειρότερα, εισχωρεί μέσα μας: στραγγίζει την ενέργειά μας, υπονομεύει την υγεία μας και μας κάνει ακόμα πιο ευάλωτους στο φόβο, την κατάθλιψη και τις ασθένειες. Τώρα, βασισμένο στο φημισμένο πρόγραμμα MBSR του Δρ Τζον Κάμπατ-Ζιν, αυτό το ρηξικέλευθο βιβλίο σάς δείχνει πώς να χρησιμοποιείτε φυσικές, ιατρικά αποδεδειγμένες μεθόδους για να ανακουφίζετε και να θεραπεύετε το σώμα, το νου και την ψυχή σας.

Full Catastrophe Living Book

"10% Happier: How I Tamed the Voice in My Head, Reduced Stress Without Losing My Edge and Found Self-Help That Actually Works", Dan Harris

Όλοι έχουμε μια φωνή μέσα στο κεφάλι μας. Είναι αυτή που μας κάνει να χάνουμε χωρίς λόγο την ψυχραιμία μας, να ελέγχουμε ψυχαναγκαστικά τα ηλεκτρονικά μας μηνύματα, να τρώμε χωρίς να πεινάμε και να κολλάμε στο παρελθόν και το μέλλον εις βάρος του παρόντος. Οι περισσότεροι από εμάς υποθέτουμε ότι αυτή η φωνή είναι αναπόδραστη, ότι δεν έχουμε κανένα τρόπο να τη χαλιναγωγήσουμε, αλλά ο Νταν Χάρις ανακάλυψε τυχαία έναν αποτελεσματικό τρόπο για να το πετύχουμε. Απέχει πολύ από τις θαυματουργικές θεραπείες που παιάνιζαν οι γκουρού αυτοβοήθειας που συνάντησε· αντίθετα, είναι κάτι που ανέκαθεν θεωρούσε αδύνατο ή άχρηστο: ο διαλογισμός. 

Ten Percent Happier Book
bottom of page