top of page
  • Writer's pictureVassilis Xypolias

Ενσυνειδητότητα: Εξασκηθείτε και Χωρίς “Μαξιλάρι”!


Ακούω συχνά να λένε “Δεν έχω χρόνο να κάτσω να κάνω πρακτική! Είμαι πολύ απασχολημένη/ος !!”


Για πολλούς, είναι δύσκολο να “βρουν” χρόνο για να εξασκηθούν στην ενσυνειδητότητα καθιστοί σε zafu (μαξιλάρι διαλογισμού) κάνοντας την λεγόμενη “τυπική” πρακτική. Αν και η τυπική πρακτική είναι πολύ χρήσιμη και αποτελεσματική, δοκιμάστε ό,τι είναι εφικτό για εσάς. Οι περισσότεροι μπορούμε να βρούμε 5’-10’ ακόμα κι αν είναι στο μεσημεριανό διάλειμμα ή στο κρεβάτι. Έστω και μία φορά την εβδομάδα, είναι καλύτερα από το καθόλου.


Τα καλά νέα είναι ότι ακόμα κι αν δεν μπορείτε συστηματικά να διαθέσετε χρόνο για τυπική πρακτική, υπάρχουν πολλοί τρόποι να εξασκηθείτε στην ενσυνειδητότητα, κάνοντας ό,τι κάνετε μέσα στην ημέρα σας. Ακολουθούν μερικά παραδείγματα “άτυπης” πρακτικής εξάσκησης:


1) Πρωινή Ρουτίνα

Επιλέξτε μια δραστηριότητα που αποτελεί μέρος της πρωινής σας ρουτίνας, όπως το βούρτσισμα των δοντιών, το ξύρισμα ή το ντους. Όταν το κάνετε, εστιάστε πλήρως σε αυτό που κάνετε: τις κινήσεις του σώματος, τη γεύση, το άγγιγμα, τη μυρωδιά, τις εικόνες, τον ήχο κ.λπ.


Για παράδειγμα, όταν βρίσκεστε στο ντους, παρατηρήστε τον ήχο του νερού καθώς βγαίνει από το ντους, καθώς πέφτει στο σώμα σας και καθώς κυλά κάτω στη μπανιέρα. Παρατηρήστε τη θερμοκρασία του νερού, την αίσθηση του στα μαλλιά, τους ώμους και καθώς κυλά στα πόδια μας. Παρατηρήστε τη μυρωδιά του σαπουνιού/σαμπουάν και την αίσθηση στο δέρμα σας. Παρατηρήστε τα σταγονίδια νερού στους τοίχους ή τη ντους καμπίνα και τον ατμό που ανεβαίνει προς τα πάνω. Παρατηρήστε τις κινήσεις των χεριών σας καθώς πλένεστε ή λούζεστε. Παρατηρήστε με περιέργεια και ενδιαφέρον.


Όταν προκύψουν σκέψεις (που αναπόφευκτα θα προκύψουν), αναγνωρίστε τες, αποδεσμευτείτε ήπια από αυτές και επαναφέρετε την προσοχή σας στην εμπειρία σας στο ντους. Επαναλάβετε το παραπάνω βήμα, κάθε φορά που η προσοχή σας περιπλανιέται σε σκέψεις και βιώστε την άμεση εμπειρία σας μέσα από τις αισθήσεις.


Διαλέξτε μια δουλειά σπιτιού, την οποία κάνετε συνήθως μηχανικά ή προσπαθείτε να αποσπάσετε το νου σας με κάτι άλλο και μετατρέψτε την ως πρακτική εξάσκησης ενσυνειδητότητας!

2) Δουλειές Σπιτιού

Διαλέξτε μια δουλειά σπιτιού, την οποία συνήθως κάνετε μηχανικά, ή προσπαθείτε να αποσπάσετε το νου σας με κάτι άλλο ή “σφίγγετε τα δόντια” και προσπαθείτε να ξεμπερδέψετε γρήγορα. Για παράδειγμα: άπλωμα/μάζεμα/σιδέρωμα ρούχων, πλύσιμο πιάτων, σκούπισμα, προετοιμασία γεύματος κ.α. Στόχος είναι να κάνετε αυτή τη δουλειά σπιτιού ως μια πρακτική εξάσκησης στην ανάπτυξη της ενσυνειδητότητας.


Π.χ. Άπλωμα ρούχων: παρατηρήστε το χρώμα και το σχήμα των ρούχων, το μοτίβο των πτυχών όταν είναι στη λεκάνη και το νέο μοτίβο καθώς οι πτυχές εξαφανίζονται όταν τα απλώνετε. Παρατηρήστε το άρωμα των φρεσκοπλυμένων ρούχων. Την αίσθηση της υγρασίας και του βάρους τους. Παρατηρήστε την κίνηση των χεριών και την πίεση που ασκούν τα δάχτυλά σας στα μανταλάκια για να ανοίξουν. Εστιάστε σε αυτό που κάνετε και συνδεθείτε πλήρως με αυτό.


Εάν προκύψει πλήξη ή εκνευρισμός (που τι πιθανότερο είναι ότι θα προκύψουν :), απλώς αναγνωρίστε το και επαναφέρετε την προσοχή σας στη δουλειά που κάνετε. Όταν προκύψουν σκέψεις, επίσης αναγνωρίστε τες και επαναφέρετε την προσοχή σας στις άμεσες αισθήσεις σας και σε αυτό που κάνετε.


Ξανά και ξανά, η προσοχή σας θα περιπλανηθεί. Μόλις συνειδητοποιήσετε ότι έχει συμβεί, απαλά αναγνωρίστε το, σημειώστε τι σας απέσπασε την προσοχή (σκέψεις, αισθήσεις, συναίσθημα) και επαναφέρετε την προσοχή σας στην τρέχουσα δραστηριότητά σας.


3) Κοινωνικές Συναναστροφές

Όταν αλληλεπιδράτε κοινωνικά με άλλους, αξιοποιήστε την ευκαιρία για να εστιάσετε και να συμμετέχετε με πρόθεση και συνειδητά. Παρατηρήστε τι λέει και κάνει το άλλο άτομο: παρατηρήστε την έκφραση του προσώπου, τη στάση του σώματος, τον τόνο της φωνής όπως επίσης ακούστε ενεργά και συμμετέχετε στη συνομιλία. Όταν η προσοχή σας περιπλανηθεί, αναγνωρίστε το και εστιάστε ξανά. Και φυσικά, αν είναι μια ευχάριστη κοινωνική αλληλεπίδραση, απολαύστε την!


4) Απλές & Γρήγορες Ασκήσεις

Υπάρχουν πολλές απλές και γρήγορες “άτυπες” ασκήσεις ενσυνειδητότητας που μπορείτε να κάνετε καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας - π.χ. ενώ περιμένετε στην ουρά ή στο φανάρι, θα μπορούσατε να εξασκηθείτε στο να εστιάσετε στις αισθήσεις ή στην αναπνοή σας. Σε κάθε γεύμα, μπορείτε να εστιάσετε πραγματικά και να απολαύσετε τουλάχιστον τις δύο πρώτες μπουκιές. Γίνετε δημιουργικοί: εάν αναζητάτε ευκαιρίες για να εξασκήσετε τις δεξιότητες της ενεργής συμμετοχής, συνειδητής απόλαυση και εστιασμένης προσοχής, μπορείτε να βρείτε πολλές κάθε μέρα!

 

Μάθετε πως μπορείτε να μειώσετε το άγχος, να αυξήσετε την απόδοση και βελτιώσετε την ποιότητα των σχέσεων και της ζωής σας, μέσω των online προγραμμάτων ανάπτυξης ενσυνειδητότητας της Mindfulness 360. Εγγραφείτε στο newsletter μας για να ενημερώνεστε απευθείας στο email σας με άρθρα και πληροφορίες σχετικά με την ανάπτυξη της ενσυνειδητότητας.


443 views
bottom of page