Τι Είναι Ενσυνειδητότητα (Mindfulness) 

Ενσυνειδητότητα (mindfulness), ορίζεται από το Δρ Τζον Κάμπατ - Ζινν, πρωτοπόρο της ανάπτυξης και εφαρμογής της ενσυνειδητότητας στο χώρο της υγείας και δημιουργό του προγράμματος Μείωσης Άγχους Μέσω Ενσυνειδητότητας - MBSR, ως “η γνώση που απορρέει από την με πρόθεση παρατήρηση της εμπειρίας μας (σωματικές αισθήσεις, συναισθήματα, σκέψεις) στο παρόν, χωρίς κριτική και με φιλική περιέργεια."

 

Η ενσυνειδητότητα είναι μια ολιστική προσέγγιση της λειτουργίας νου - σώματος. Η ανάπτυξη των δεξιοτήτων της ενσυνειδητότητας μας βοηθά να παρατηρούμε με διαύγεια (clarity), φιλική περιέργεια (curiosity) αλλά και αποδοχή (acceptance) το σύνολο της εμπειρίας μας στο παρόν. Ως ανθρώπινα όντα και από την φύση μας, όλοι έχουμε αυτή την δυνατότητα. Παρατηρείστε ένα παιδί που παίζει και δείτε πόσο προσηλωμένο είναι, με πόση περιέργεια, συνεπαρμένο και ολοκληρωτικά δοσμένο στην εμπειρία της στιγμής. Καθώς όμως μεγαλώνουμε, τείνουμε να χανόμαστε όλο και πιο συχνά στις ιστορίες του νου ή αρχίζουμε να ζούμε στον “αυτόματο πιλότο”. Η αδιάκοπη ροή σκέψεων, κρίσεων, αναμνήσεων και υποθέσεων τις οποίες θεωρούμε αληθείς, μας οδηγούν να παραβλέπουμε ή να διαστρεβλώνουμε την πραγματικότητα, αγνοώντας τις εσωτερικές δυνάμεις που όλοι έχουμε για γνώση, αλλαγή και ανάπτυξη.

 

Φέρνοντας ενσυνειδητότητα στη ζωή μας, μπορούμε να αλλάξουμε την σχέση με τις εμπειρίες μας από άρνηση σε αρμονικότητα, αρχίζοντας να διαχειριζόμαστε με επιδεξιότητα τις αναπόφευκτες δυσκολίες αλλά και να απολαμβάνουμε περισσότερο τις καθημερινές μας στιγμές!

 

Περισσότερα για το τι είναι ενσυνειδητότητα, μπορείτε να διαβάσετε στο άρθρο "Τι Είναι Ενσυνειδητότητα; (Και Τι Σημαίνει Για Εσένα"

 

Οφέλη Της Ενσυνειδητότητας

Το μυαλό, είναι όπως οποιοδήποτε άλλο όργανο του σώματός μας. Με την ανάπτυξη της ενσυνειδητότητας, κατανοούμε τον τρόπο λειτουργίας του και τον αντίκτυπο που έχει στην ψυχική, πνευματική και σωματική μας υγεία. Επίσης, αποκτούμε δυνατότητα “επαναπρογραμματισμού" ώστε να λειτουργεί πιο παραγωγικά και αποτελεσματικά, προς όφελος της ευημερία μας.

 

Ιατρικές έρευνες επιβεβαιώνουν ότι τα προγράμματα βασισμένα στην ανάπτυξη της ενσυνειδητότητας, μπορούν να μειώσουν σημαντικά και σε βάθος χρόνου, τα επίπεδα άγχους και να αναπτύξουν σημαντικές δεξιότητας όπως η διαύγεια και η συγκέντρωση. Η ανάπτυξη της ενσυνειδητότητας, χρησιμοποιείται πλέον συστηματικά στην ιατρική και την ψυχική υγεία, καθώς επίσης και σε χώρους εργασίας, σχολείων και αθλητισμού.

Ενδεικτικά, μερικά από τα οφέλη της ενσυνειδητότητας:

  • Νηφαλιότητα: Κατάσταση ψυχικής γαλήνης (equanimity) και συναισθηματικής ισορροπίας (balance) ανεξάρτητα από τις καταστάσεις που βιώνουμε ή συμβαίνουν γύρω μας.

  • Διαύγεια: Διατήρηση της σταθερότητας και εγρήγορσης το νου, χωρίς να κινείται ανεξέλεγκτος στα δύο άκρα, νωθρότητας ή ταραχής, επιθυμίας ή αποφυγής.

  • Συνειδητότητα: η επιλογές μας γίνονται λιγότερο αυτόματες και αντιδραστικές (reactive) και περισσότερο με γνώση και πρόθεση (responsive), επιλέγοντας με επιδεξιότητα και το πώς θα ενεργήσουμε.

 

Το βίντεο που ακολουθεί, θα σας δώσει μια σύντομη αλλά κατατοπιστική πληροφόρηση του τι είναι η ενσυνειδητότητα (mindfulness) από τους ιδρυτές του Κέντρου Ενσυνειδητότητας (Center for Mindfulness) της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Μασσαχουσέττης.

 

Για να λαμβάνετε έγκαιρα, απευθείας στο email σας νέα και πληροφορίες για προγραμματισμένες δραστηριότητες, σας προτρέπουμε να εγγραφείτε στο newsletter μας.

"Ενσυνειδητότητα, είναι η γνώση που απορρέει από την με πρόθεση παρατήρηση της εμπειρίας μας (σωματικές αισθήσεις, συναισθήματα, σκέψεις) στο παρόν, χωρίς κριτική και με φιλική περιέργεια."

 

Δρ Τζον Κάμπατ - Ζιν

Δημιουργός Προγράμματος MBSR

Οι υπηρεσίες (προγράμματα, σεμινάρια, εργαστήρια)  που περιγράφονται σε αυτό το δικτυακό τόπο είναι ψυχοεκπαιδευτικές, απευθύνονται σε ηλικίες άνω των 16 ετών (αναλόγως δραστηριότητας) και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν υποκατάστατο ιατρικής ψυχικής φροντίδας, επαγγελματικής ιατρικής περίθαλψης ή ιατρικά ενδεδειγμένης φαρμακευτικής θεραπείας.

  • Facebook Social Icon
  • YouTube Social  Icon