top of page
What_is_mindfulness++Mindfulness360.jpg

“…η με πρόθεση παρατήρηση της εμπειρίας μας στο παρόν,

χωρίς κριτική.” 

Τι Είναι Ενσυνειδητότητα (Mindfulness) 

Ενσυνειδητότητα (mindfulness) ορίζεται από το Δρ. Τζον Κάμπατ - Ζιν, πρωτοπόρο εφαρμογής της ενσυνειδητότητας στο χώρο της υγείας και δημιουργό του προγράμματος Μείωσης Άγχους Μέσω Ενσυνειδητότητας - MBSR, ως “η γνώση που απορρέει από την με πρόθεση παρατήρηση της εμπειρίας μας (σωματικές αισθήσεις, συναισθήματα, σκέψεις) στο παρόν, χωρίς κριτική.” Με απλά λόγια, να έχουμε επίγνωση του τι συμβαίνει, μέσα μας και γύρω μας, τη στιγμή που συμβαίνει.

Η ενσυνειδητότητα, είναι μια ολιστική προσέγγιση νου και σώματος και περιλαμβάνει τις σωματικές μας αισθήσεις, τις σκέψεις και τα συναισθήματα. Μερικές από τις δεξιότητές της ενσυνειδητότητας που μπορούμε να καλλιεργήσουμε και ενδυναμώσουμε μέσω εκπαίδευσης και πρακτικής είναι η εστίαση της προσοχής, η παρατήρηση με περιέργεια (χωρίς κριτική), η υπομονή, η αποδοχή, η αποδέσμευση και η αβίαστη προσπάθεια.

Ως ανθρώπινα όντα, έμφυτα όλοι έχουμε αυτές τις δεξιότητες. Στην πορεία όμως της εξέλιξης μας ως είδος και παράλληλα της κοινωνίας και της τεχνολογίας, τείνουμε όλο και περισσότερο να “χανόμαστε” στις ιστορίες του νου και να ζούμε στον “αυτόματο πιλότο”.  Επίσης, η συνεχής διάσπαση/απόσπαση της προσοχής μας, μειώνει σημαντικά την πνευματική μας απόδοσή και υποβαθμίζει την ποιότητα των σχέσεων μας. 

Τι Είναι Ενσυνειδητότητα
What Is MNF

Η “αγκίστρωση” σε κρίσεις, απόψεις, αναμνήσεις και σενάρια για το μέλλον μας “παγιδεύουν” και μας στερούν τη δυνατότητα να σκεφτούμε με νηφαλιότητα και καθαρό μυαλό αλλά και να απολαύσουμε τις στιγμές μας στο παρόν. Αν θέλετε να γνωρίσετε καλύτερη την έννοια και αναπτύξετε τις βασικές δεξιότητες της ενσυνειδητότητας για ευεξία και πνευματική απόδοση, σας προτείνουμε να συμμετέχετε στο πρόγραμμα  “Ενσυνειδητότητα: Δεξιότητες Ευεξίας & Απόδοσης”.

Συχνά, κυρίως λόγω άγνοιας ή ελλιπής γνώσης, η έννοια της ενσυνειδητότητας παρερμηνεύεται ή αναφέρεται για σκοπούς με τους οποίους δεν συνδέεται, τουλάχιστον άμεσα.

Τι ΔΕΝ είναι Ενσυνειδητότητα:

  • Μέθοδος χαλάρωσης

  • Τεχνική “σταματήματος / αδειάσματος" του νου

  • Μέθοδος επίλυσης προβλημάτων / τρόπος σκέψης

  • Συνώνυμο του διαλογισμού

Διαλογισμός Ενσυνειδητότητας
Πρακτική Διαλογισμού

Αν και η ενσυνειδητότητα είναι ένα σύνολο πνευματικών και ψυχολογικών δεξιοτήτων που όλοι έχουμε, είναι πιο εύκολα προσβάσιμες και στη διάθεσή μας να τις αξιοποιήσουμε, όταν τις εξασκήσουμε συστηματικά και σταδιακά, τις ενσωματώσουμε στην καθημερινότητά μας.

 

Όπως για να έχουμε καλή φυσική κατάσταση εξασκούμαστε συστηματικά σε διάφορα αθλήματα ή είδη γυμναστικής, αντίστοιχα για να έχουμε καλή πνευματική και ψυχική υγεία, εξασκούμε τον “μυ” της ενσυνειδητότητας μέσω της πρακτικής του διαλογισμού. Και όπως υπάρχουν πολλά είδη γυμναστικής, έτσι υπάρχουν διαφορετικά είδη διαλογισμού ενσυνειδητότητας (mindful awareness practices). Αν θέλετε να κατανοήσετε καλύτερα την τεχνική και κυρίως, να εξασκηθείτε μεθοδικά στην τέχνη του διαλογισμού, σας προτείνουμε να συμμετέχετε στο workshop “Τέχνη & Τεχνική του Διαλογισμού”.

Οφέλη της Ενσυνειδητότητας

Ο εγκέφαλος, είναι όπως οποιοδήποτε άλλο όργανο του σώματός μας. Με την ανάπτυξη της ενσυνειδητότητας, κατανοούμε τον τρόπο λειτουργίας του και τον αντίκτυπο που έχει στη ψυχική, πνευματική και σωματική μας υγεία. Επίσης, αποκτούμε τη δυνατότητα να τον “επαναπρογραμματίσουμε" μέσω της νευροπλαστικότητας ώστε να λειτουργεί προς όφελος της ανάπτυξης και ευημερίας μας.

Ενδεικτικά, μερικά από τα οφέλη που μπορούμε να αποκομίσουμε μέσω της ανάπτυξης των δεξιοτήτων της ενσυνειδητότητας:

  • Συγκέντρωση (focus): Αυτορρύθμιση και διαχείριση της προσοχής και της συγκέντρωσης.

  • Συναισθηματική Ισορροπία (emotional balance): Διατήρηση πνευματικής διαύγειας (clarity) και εσωτερικής γαλήνης (equanimity) επιλέγοντας υποστηρικτικές και επωφελείς συμπεριφορές.

  • Ψυχική Ανθεκτικότητα (psychological resilience): Ενδυνάμωση της ικανότητας να ξεπερνάμε τις αντιξοότητες και τις στρεσογόνες καταστάσεις και να συνεχίζουμε την ανάπτυξη και εξέλιξή μας.

  • Ψυχολογική Ευελιξία (psychological flexibility): Η ψυχολογική και πνευματική ικανότητα του ατόμου να βρίσκεται σε επαφή με το εδώ και το τώρα, να διατηρεί μια στάση ανοιχτότητας ως προς τις καταστάσεις και να μπορεί να αλλάξει ή διατηρήσει τη συμπεριφορά του προκειμένου  να συνεχίσει να υποστηρίζει τις αξίες που έχει επιλέξει.

Mindfulness Benefits

"Ο καλύτερος τρόπος να φροντίσουμε το μέλλον μας,

είναι να ζούμε στο παρόν συνειδητά."

 

Τζον Κάμπατ - Ζιν

Δημιουργός Προγράμματος MBSR

Για ελληνικούς υπότιτλους: ⚙️  / Subtitles / Greek

Είτε επιθυμείτε να αναπτύξετε τις δεξιότητες της ενσυνειδητότητας για να βελτιώσετε την ποιότητα ζωής σας, είτε να εμπλουτίσετε την επαγγελματική σας πρακτική ή να υποστηρίξετε τη ψυχική υγεία και απόδοση των εργαζομένων, η Mindfulness 360 προσφέρει υψηλού επιπέδου, επιστημονικά καταρτισμένα βιωματικά προγράμματα και workshops.

bottom of page