Τι Είναι Ενσυνειδητότητα (Mindfulness) 

Ενσυνειδητότητα (mindfulness) ορίζεται από το Δρ. Τζον Κάμπατ - Ζιν, πρωτοπόρο εφαρμογής της ενσυνειδητότητας στο χώρο της υγείας και δημιουργό του προγράμματος Μείωσης Άγχους Μέσω Ενσυνειδητότητας - MBSR, ως “η γνώση που απορρέει από την με πρόθεση παρατήρηση της εμπειρίας μας (σωματικές αισθήσεις, συναισθήματα, σκέψεις) στο παρόν, χωρίς κριτική.” Με απλά λόγια, να έχουμε επίγνωση του τι συμβαίνει, μέσα μας και γύρω μας, τη στιγμή που συμβαίνει.

Η ενσυνειδητότητα, είναι μια ολιστική προσέγγιση (mindset) της εμπειρίας μας στο παρόν. Μερικές από τις βασικές δεξιότητές της είναι η αυτορρύθμιση της προσοχής, η παρατήρηση με (φιλική) περιέργεια, η υπομονή, η αποδοχή, η αποδέσμευση και η αβίαστη προσπάθεια.

Ως ανθρώπινα όντα, έμφυτα όλοι έχουμε αυτές τις δεξιότητες. Στην πορεία όμως της εξέλιξης μας ως είδος αλλά και της κοινωνίας και της τεχνολογίας, τείνουμε όλο και περισσότερο να “χανόμαστε” στις ιστορίες του νου και να ζούμε στον “αυτόματο πιλότο”. Η “αγκίστρωση” σε κρίσεις, απόψεις, αναμνήσεις και σενάρια για το μέλλον (συνήθως αρνητικά), μας στερούν τη δυνατότητα να σκεφτούμε με νηφαλιότητα και διαύγεια αλλά και να απολαύσουμε τις όμορφες στιγμές μας στο παρόν. Επίσης, η συνεχής διάσπαση/απόσπαση της προσοχής, μειώνει την απόδοσή μας και την ποιότητα των σχέσεων μας.

Περισσότερα για το τι είναι ενσυνειδητότητα, μπορείτε να διαβάσετε στο άρθρο "Τι Είναι Ενσυνειδητότητα και Τι Σημαίνει Για Εσένα".

Mindfulness is+EL++Mindfulness360.net.pn

Συχνά, κυρίως λόγω άγνοιας ή ελλιπής γνώσης, η έννοια της ενσυνειδητότητας παρερμηνεύεται ή αναφέρεται για σκοπούς με τους οποίους δεν συνδέεται, τουλάχιστον άμεσα.

Τι ΔΕΝ είναι ενσυνειδητότητα:

  • Μέθοδος χαλάρωσης

  • Τεχνική “σταματήματος / αδειάσματος" του νου

  • Μέθοδος επίλυσης προβλημάτων

  • Συνώνυμο του διαλογισμού

Τι Είναι ο Διαλογισμός

Αν και η ενσυνειδητότητα είναι ένα σύνολο δεξιοτήτων του νου που όλοι έχουμε, είναι πιο εύκολα στη διάθεσή μας όταν την καλλιεργήσουμε συστηματικά μέσω πρακτικής εξάσκησης.

Όπως για να έχουμε καλή φυσική κατάσταση εξασκούμαστε συστηματικά σε διάφορα αθλήματα ή είδη γυμναστικής, αντίστοιχα για να έχουμε καλή πνευματική και ψυχική υγεία, εξασκούμε την ενσυνειδητότητα μέσω της πρακτικής του διαλογισμού. Και όπως υπάρχουν πολλά είδη γυμναστικής, έτσι υπάρχουν διαφορετικά είδη διαλογισμού ενσυνειδητότητας (mindful awareness practices).

Οφέλη της Ενσυνειδητότητας

Ο εγκέφαλος, είναι όπως οποιοδήποτε άλλο όργανο του σώματός μας. Με την ανάπτυξη της ενσυνειδητότητας, κατανοούμε τον τρόπο λειτουργίας του και τον αντίκτυπο που έχει στη ψυχική, πνευματική και σωματική μας υγεία. Επίσης, αποκτούμε τη δυνατότητα να τον “επαναπρογραμματίσουμε" μέσω της νευροπλαστικότητας ώστε να λειτουργεί προς όφελος της ανάπτυξης και ευημερίας μας.

Ενδεικτικά, μερικά από τα οφέλη που μπορούμε να αποκομίσουμε μέσω της ανάπτυξης των δεξιοτήτων της ενσυνειδητότητας:

  • Συγκέντρωση (focus): Αυτορρύθμιση και διαχείριση της προσοχής και της συγκέντρωσης.

  • Συναισθηματική Ισορροπία (emotional balance): Διατήρηση πνευματικής διαύγειας (clarity) και εσωτερικής γαλήνης (equanimity) επιλέγοντας υποστηρικτικές και επωφελείς συμπεριφορές.

  • Ψυχική Ανθεκτικότητα (psychological resilience): Ενδυνάμωση της ικανότητας να ξεπερνάμε τις αντιξοότητες και τις στρεσογόνες καταστάσεις και να συνεχίζουμε την ανάπτυξη και εξέλιξή μας.

Mindfulness Benefits

Είτε επιθυμείτε να ενσωματώσετε τις δεξιότητες της ενσυνειδητότητας για να μειώσετε το άγχος, να υποστηρίξετε την απόδοση και ψυχική υγεία των εργαζομένων ή να βελτιώστε την ποιότητα των σχέσεων και της ζωής σας, η Mindfulness 360 προσφέρει υψηλού επιπέδου, επιστημονικά καταρτισμένα βιωματικά προγράμματα και workshops.

Για να λαμβάνετε έγκαιρα, απευθείας στο email σας νέα και πληροφορίες για προγραμματισμένες δραστηριότητες, σας προτρέπουμε να εγγραφείτε στο newsletter μας. Επίσης μπορείτε να κλείστε μια δωρεάν ατομική online συνάντηση γνωριμίας με το Βασίλη Ξυπολιά, εκπαιδευτή mindfulness και υπεύθυνο προγραμμάτων της Mindfulness 360 και ενημερωθείτε για τα οφέλη και κατάλληλες εκπαιδευτικές επιλογές βάση των αναγκών σας.

"Ο καλύτερος τρόπος να φροντίσουμε το μέλλον μας, είναι να ζούμε στο παρόν συνειδητά."

 

Δρ. Τζον Κάμπατ-Ζιν

Δημιουργός Προγράμματος MBSR

Οι υπηρεσίες (προγράμματα, εργαστήρια, σεμινάρια) που περιγράφονται σε αυτό τον ιστότοπο είναι ψυχοεκπαιδευτικές, απευθύνονται σε άτομα ηλικίας άνω των 16 ετών (αναλόγως δραστηριότητας) και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν υποκατάστατο ιατρικής ψυχικής φροντίδας, επαγγελματικής ιατρικής περίθαλψης ή ιατρικά ενδεδειγμένης φαρμακευτικής θεραπείας.

The services (programs, seminars, workshops) described on this website are educational, aimed for adults over 18 years old and under no circumstances constitute a substitute for proper professional medical care or medically appropriate therapy.

  • Facebook
  • YouTube
  • Instagram