top of page
  • Ed Halliwell

5 Λόγοι Για Να Φέρετε Την Ενσυνειδητότητα Στο Σώμα


Διαλογισμός Σάρωσης Σώματος (Body Scan)

Δίνοντας προσοχή στις αισθήσεις του σώματος, μας «βγάζει από το κεφάλι» μας και μας συνδέει με το σώμα μας - και τον κόσμο γύρω μας.

 

Ζούμε σε έναν κόσμο που εξυψώνει την σκέψη - εκπαιδευτικά συστήματα που δίνουν προτεραιότητα στην ακαδημαϊκή μάθηση και έχουν ως αποτέλεσμα, οι περισσότεροι από εμάς να έχουν εκπαιδευτεί στο να ταυτίζονται με τις σκέψεις. Ακόμη και η αγγλική λέξη για την ενσυνειδητότητα -mindfulness- την κάνει να ακούγεται σαν μια δραστηριότητα από το «λαιμό και επάνω.» Στην πραγματικότητα, με την εξάσκηση του να εστιάζουμε την προσοχή μας στις αισθήσεις του σώματος, η ενσυνειδητότητα μας φέρνει «από το κεφάλι και κάτω» και στην ολιστική διάσταση της ύπαρξής μας.

Παρακάτω, παραθέτουμε 5 λόγους για να φέρουμε την ενσυνειδητότητα στο σώμα:

1. Το ανθρώπινο σώμα, είναι ένα θαυμαστό δημιούργημα της φύσης.

Πολύ συχνά παίρνουμε το σώμα μας ως δεδομένο - κινούμαστε, μεταφέρουμε πράγματα, κάνουμε πράγματα, βλέπουμε, ακούμε, μιλάμε, αισθανόμαστε και γευόμαστε, συχνά χωρίς να εκτιμούμε πώς όλα αυτά συμβαίνουν. Όταν τα πράγματα πάνε καλά με το σώμα μας, το παίρνουμε ως δεδομένο. Όταν δεν το νιώθουμε καλά, δυσανασχετούμε και απογοητευόμαστε. Και όμως, απλά και μόνο αναπνέοντας, το σώμα κάθε στιγμή εκτελεί κάτι μαγικό. Αυτό είναι αλήθεια, ακόμα και όταν δεν αισθανόμαστε όπως θα θέλαμε να αισθανόμαστε. Η πρακτική εξάσκησης της ενσυνειδητότητας, μας δίνει τη δυνατότητα να εκτιμήσουμε την μοναδική εμπειρία του να επανασυνδεθούμε, και να εκτιμήσουμε το σώμα μας.

2. Μέσα από το σώμα μας, μπορούμε πραγματικά να νιώσουμε τις συγκλονιστικές στιγμές της ζωής.

Φέρνοντας την ενσυνειδητότητα στο σώμα, κάτω από τα βαρετά πολλές φορές στρώματα των εννοιών που θολώνουν το μυαλό, αρχίζουμε να βιώνουμε την ζωντάνια και την ζωηρότητα των στιγμών της ζωής μας. Όταν προσεγγίζουμε την ενσυνειδητότητα μέσα από το σώμα μας, είμαστε ανοιχτοί στην πλήρη εμπειρία του να είσαι ζωντανός, με όλη τη χαρά που μπορεί να φέρει. Σύμφωνα με τα λόγια του Πέρση ποιητή του 13ου αιώνα, Τζελαλεντίν Ρουμί: «Απλά το να αισθάνεσαι και ένα σώμα με τον ήλιο να ανατέλλει, είναι μια κατάσταση έκστασης.»

3. Το σώμα είναι πάντα στο παρόν.

Όταν φέρουμε την παρατήρηση μας στις αισθήσεις του σώματος, η προσοχή μας, έρχεται φυσικά στο εδώ και τώρα. Δεν μπορούμε να αισθανθούμε κάτι, χθες ή αύριο, παρά μόνο αυτή τη στιγμή. Έτσι, το σώμα μας είναι πάντα μια άμεσα προσβάσιμη, φυσική και αποτελεσματική «άγκυρα» για επιστροφής στο παρόν, όταν φέρνουμε με ενσυνειδητότητα την προσοχή μας σ’ αυτό.

4. H εστίαση της προσοχής στο σώμα έχει «γειωτική» (grounding) επίδραση.

Όταν φέρνουμε την ενσυνειδητότητα στο σώμα, ερχόμαστε «κάτω στη γη.» Το σώμα έχει βάρος που προσφέρει ένα καλό «αντίβαρο» στο άστατο μυαλό που συνεχώς αναπολεί και φαντασιώνει μακριά σε αναμνήσεις και προβλέψεις. Έχοντας επίγνωση του σώματος, ανακαθορίζουμε το κέντρο βάρους μας προς τα κάτω.

5. Το σώμα βιώνει τις εμπειρίες μέσα από τις αισθήσεις.

Με ενσυνειδητότητα στο σώμα, εξοικειωνόμαστε με τα μοτίβα των φυσικών αισθήσεων και έτσι, μπορούμε να τα διαχειριστούμε πιο εύκολα. Αν το σώμα μας είναι σε πόνο και προσπαθούμε να το αγνοήσουμε, να αντισταθούμε, ή απλά αναμασάμε σκέψεις γι’ αυτό, προσπαθούμε να ζήσουμε έξω από την φυσική πραγματικότητα. Αυτή, είναι και μια «συνταγή» για μια αποκομμένη και αποσπασματική εμπειρία της ζωής. Το σώμα είναι το σπίτι μας, ακόμα και όταν δεν μας αρέσει η κατάσταση που βρίσκεται. Έχουμε περισσότερες πιθανότητες ευτυχίας, αν μπορέσουμε να παραμείνουμε ανοιχτοί και δεκτικοί στην πραγματικότητα της εμπειρίας του σώματος μας και να διερευνήσουμε το πώς να είμαστε μαζί του, από ότι αν προσπαθήσουμε να την ελέγξουμε με τη σκέψη, ή επιμένοντας στην επιθυμία να μπορούσαμε να ζούμε σε κάποιο άλλο... Η ενσυνειδητότητα του σώματος, δημιουργεί μια γαλήνη, που δεν εξαρτάται από τα αν τα πράγματα είναι έτσι όπως θα τα θέλαμε ή όχι.

Μπορείτε να δοκιμάσατε ένα καθοδηγούμενο διαλογισμό ενσυνειδητότητας σάρωσης σώματος (Body Scan), ακολουθώντας τον παρακάτω σύνδεσμο: http://bit.ly/2dBKdmp

Για περισσότερους καθοδηγούμενους διαλογισμούς, ακολουθήστε το προφίλ μας:

Να είστε καλά.

151 views
bottom of page