Σε τέσσερα διαδοχικά άρθρα, παρουσιάζουμε τα συμπεράσματα από τις έρευνες του πρωτοπόρου της νευροψυχολογίας Dr. Richard Davidson που επεξηγεί ποιες είναι οι δεξιότητες της ευημερίας (well-being) και πώς μπορούν να καλλιεργηθούν και ενδυναμώσουν. Το δεύτερο στοιχείο ευημερίας, είναι η Θετική Στάση
2. Θετική Στάση (Outlook)
Το δεύτερο κλειδί για ευημερία (η θετική στάση, είναι από πολλές απόψεις η άλλη πλευρά της πρώτης δεξιότητας (Ψυχική Ανθεκτικότητα). Χρησιμοποιώ την έννοια “θετική στάση” αναφερόμενος στην ικανότητά να μπορούμε με πρόθεση να εστιάζουμε και να βλέπουμε τα θετικά στους άλλους, να απολαμβάνουμε συνειδητά τις θετικές μας εμπειρίες και την ικανότητα να βλέπουμε σε έναν άλλο άνθρωπο ένα ανθρώπινο ον που έχει έμφυτη καλοσύνη.
Ακόμη και άτομα που πάσχουν από κατάθλιψη, δείχνουν ενεργοποίηση στο νευροδύκτιο του εγκεφάλου που συνδέεται με την θετική προοπτική, αλλά στα άτομα αυτά είναι παροδικό και δεν διαρκεί πολύ. Εδώ, σε αντίθεση με την ψυχική ανθεκτικότητα, η έρευνα δείχνει ότι οι απλές πρακτικές διαλογισμού καλοσύνης και συμπόνιας μπορεί να αλλάξουν αυτό το κύκλωμα αρκετά γρήγορα, μετά από
μια πολύ, πολύ μέτρια “δόση” πρακτικής.
Σε έρευνα που δημοσιεύσαμε το 2013, άτομα που δεν είχαν κάνει ποτέ διαλογισμό μοιράστηκαν τυχαία σε δύο ομάδες. Η μια ομάδα έκανε εξάσκηση σε πρακτική καλοσύνης και συμπόνιας και η άλλη, έλαβε γνωστική κατάρτιση επανεκτίμησης (cognitive reappraisal training), μια προσέγγιση συναισθηματικής ρύθμισης που προέρχεται από τη γνωστική θεραπεία. Εξετάσαμε τους εγκεφάλους των συμμετεχόντων πριν και μετά από δύο εβδομάδες εκπαίδευσης και διαπιστώσαμε ότι στην ομάδα συμπόνιας ενισχύθηκαν τα εγκεφαλικά δίκτυα που είναι σημαντικά για την θετική στάση. Μετά από μόλις επτά ώρες πρακτικής - 30 λεπτά άσκησης την ημέρα για δύο εβδομάδες - όχι μόνο είδαμε αλλαγές στον εγκέφαλο αλλά αυτές οι αλλαγές προέβλεπαν μια συμπεριφορά με καλοσύνη και κοινωνικά χρήσιμη.
Eγγραφείτε στο newsletter μας για να ενημερώνεστε απευθείας στο email σας με επιστημονικά άρθρα και πληροφορίες σχετικά με εκπαιδευτικές δραστηριότητες ανάπτυξης της ενσυνειδητότητας.