top of page
  • Writer's pictureVassilis Xypolias

Δύο επιστημονικά επιβεβαιωμένοι τρόποι, για να ησυχάσουμε ένα ανήσυχο νου.

 

Δεδομένου ότι ο εγκέφαλός μας είναι από την φύση του “δικτυωμένος” να ανησυχεί, η προσπάθεια του να απαλλαγούμε ή ξεπεράσουμε τις ανησυχίες μας είναι μη ρεαλιστική αλλά και αντιπαραγωγική. Η επιθυμία του να απαλλαγούμε από την ανησυχία και τις ανακυκλούμενες σκέψεις για ένα δυσοίωνο μέλλον, τελικά την ενισχύει περισσότερο.


Αντίθετα, η “επιστήμη της ανησυχίας”, προσφέρει μια πιο επιδέξια και αποτελεσματική προσέγγιση: Μην προσπαθήσετε να απαλλαγείτε από την ανησυχία αλλά δείτε αν μπορείτε να τη μετασχηματίσετε. Πρόσφατη έρευνα από το Case Western University δείχνει δύο προσεγγίσεις βασισμένες στην ενσυνειδητότητα που κάνουν ακριβώς αυτό.


1. Ενσυνείδητη Ανησυχία

Η πρώτη προσέγγιση είναι να δώσουμε προσοχή στην ανησυχία. Το κλειδί αυτής της προσέγγισης είναι το τρίπτυχο Παρατήρηση-Μετατόπιση-Ανασύνδεση (Notice-Shift-Rewire). Το πρώτο βήμα είναι η αναγνώριση. Παρατηρήστε (notice) ότι ο νους σας έχει “γλιστρήσει” σε αυτή την κατά μια έννοια, “εθιστική” κατάσταση ανησυχίας. Μόλις την αναγνωρίστε, μετατοπίστε (shift) την κατάσταση του νου, φέρνοντας την προσοχή σας στο ίδιο το περιεχόμενό της. Πρόκειται για μια μετατόπιση από την αποστροφή στην έρευνα - από το να την πολεμάτε ή προσπαθείτε να την ελέγξετε, να δείτε τις ανησυχίες ως μορφές σκέψης που αναδύονται στο νου την παρούσα στιγμή. Το τελευταίο βήμα είναι η ανασύνδεση (rewire) το νου – παραμείνετε σ’ αυτή την κατάσταση παρατήρησης για τουλάχιστον 15’’ και βιώστε αυτή τη μετατόπιση της αντίληψης.


Η έρευνα δείχνει ότι αυτή η απλή μετατόπιση, οδηγεί στην εμπειρία της αποταύτισης – την εμπειρία μιας σύντομης αποδυνάμωσης του ανήσυχου νου. Αν και ανεπαίσθητη, αυτή η δημιουργία “χώρου” ανάμεσα σε εσάς και τις ανησυχίες σας βοηθά στην απελευθέρωση από το “γράπωμά” τους. Αρχίζετε να βλέπετε τις ανήσυχες σκέψεις απλά ως σκέψεις που μπορείτε να τις παρακολουθείτε να έρχονται και να φεύγουν μένοντας σε μια κατάσταση εσωτερικής γαλήνης και μη-αντιδραστικότητας.


2. Πρακτική Ευγνωμοσύνης

Μια δεύτερη προσέγγιση για το μετασχηματισμό της ανησυχίας που υποστηρίζεται από την επιστήμη, βασίζεται στην πρακτική της ευγνωμοσύνης. Σε αντίθεση με την τεχνική της “ενσυνείδητης ανησυχίας”, η προσέγγιση αυτή περιλαμβάνει μια πιο ενεργή απάντηση στις ανησυχίες. Στον πυρήνα της, η πρακτική είναι να παρατηρήσετε πότε είστε παγιδευμένοι στην ανησυχία και στη συνέχεια, να εστιάσετε τη προσοχή σας στο παρόν επιλέγοντας κάτι που σας δίνει χαρά ή αίσθημα ευγνωμοσύνης.

Για παράδειγμα, όταν ανησυχείτε για μια δύσκολη μέρα μπροστά σας, παρατηρήστε τις ανησυχίες σας. Στη συνέχεια, στρέψτε την προσοχή σας σε αυτό που είστε ευγνώμονες στο παρόν - το πρωινό φως, το γευστικό πρωινό σας ή την αρωματική γεύση του καφέ. Τέλος, επαναπρογραμματίσετε τον νου, παραμένοντας μαζί με την εμπειρία σας για λίγα δευτερόλεπτα.


Η έρευνα επιβεβαιώνει ότι και οι δύο πρακτικές είναι αποτελεσματικές και βοηθούν να “καλμάρει” ένας ανήσυχος νους. ‘Όποια πρακτική και αν δοκιμάσετε, να θυμάστε ότι σε κάθε περίπτωση, το κλειδί είναι η ενσυνειδητότητα. Η δυνατότητα να επιλέξουμε την προσέγγιση Παρατήρηση-Μετατόπιση-Ανασύνδεση είναι ένας αποτελεσματικός και ικανός τρόπος για να αποκομίσουμε μερικά από τα οφέλη της ενσυνειδητότητας στη ζωή μας.

 

Μειώστε και διαχειριστείτε το άγχος αποτελεσματικά, μέσω του επιστημονικά επιβεβαιωμένου και διεθνώς αναγνωρισμένου προγράμματος Μείωση Άγχους Μέσω Ενσυνειδητότητας - MBSR



Πρωτότυπο άρθρο: “Two Science-Backed Ways to Ease a Worried Mind” by Nate Klemp, PhD


bottom of page