top of page

Πώς Ενσυναίσθηση Βοηθά να Μειώσουμε το Άγχος

  • Εικόνα συγγραφέα: Vassilis Xypolias
    Vassilis Xypolias
  • 10 Σεπ 2020
  • διαβάστηκε 2 λεπτά

Έγινε ενημέρωση: 14 Σεπ 2020


Ενσυναίσθηση
Η ενσυναισθητική ακρόαση είναι ίσως ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να εξασκήσουμε την ενσυναίσθηση.

Αρχικά, μπορούμε να διαχειριστούμε το άγχος φροντίζοντας καλύτερα τον εαυτό μας μέσω σωστού ύπνου, φυσικής άσκησης και καλής διατροφής. Για να μειώσουμε όμως μακροπρόθεσμα το άγχος και να έχουμε ευημερία, πρέπει να καλλιεργήσουμε θετικές σχέσεις χρησιμοποιώντας ενσυναίσθηση.


Γιατί να χρησιμοποιήσουμε την ενσυναίσθηση;

Όταν δίνουμε και λαμβάνουμε ενσυναίσθηση, παράγεται ο “μαγικός” νευροδιαβιβαστής ωκυτοκίνη (oxytocin) η αλλιώς η ορμόνη της “αγάπης”, η οποία δημιουργεί αίσθηση εμπιστοσύνης και ασφάλειας - κλειδιά για καλλιέργεια θετικών σχέσεων, αποφυγής ή επίλυσης συγκρούσεων και ανάπτυξης συνεργασίας. Η συσχέτιση με ενσυναίσθηση, μπορεί να βοηθήσει τους γύρω μας να είναι πηγές υποστήριξης και αντίστοιχα, να μειωθεί η ανασφάλεια, η ανησυχία και το άγχος.


Πώς να εξασκήσουμε την ενσυναίσθηση;

Η ενσυναισθητική ακρόαση, είναι ίσως ο πιο αποτελεσματικός και προσιτός τρόπος να εξασκήσουμε την ενσυναίσθηση αντί να πέφτουμε στα συνηθισμένα μοτίβα επικοινωνίας που συνήθως καταλήγουν να είναι “μονόλογοι με την παρουσία μάρτυρα.” Προϋποθέτει να εστιάζουμε ενσυνείδητα στο συνομιλητή μας, να εγκαταλείψουμε την εγωκεντρική αναφορά μας και παρακάμψουμε προκαταλήψεις ώστε να μπορέσουμε να συνδεθούμε με τα συναισθήματα του άλλου. Σημαίνει να έρθουμε στη συζήτηση με ενδιαφέρον και πραγματική επιθυμία σύνδεσης και κατανόησης, αντί να “κερδίσουμε”.


Πρακτικοί Τρόποι να Εξασκήσουμε Ενσυναισθητική Ακρόαση

  • Επιβεβαιώστε με ανατροφοδότηση τι σας είπαν, είτε επαναλαμβάνοντας, είτε παραφράζοντας: “Κατάλαβα ότι είχες μια δύσκολη ημέρα στη δουλειά, σωστά;”

  • Αναγνωρίστε το συναίσθημα πίσω από τις λέξεις και ελέγξτε την ακρίβεια της ερμηνείας σας: “Ακούγεσαι εξαντλημένος/η. Υπάρχει κάτι που σε επηρεάζει στη δουλειά;”

  • Δώστε προσοχή στη γλώσσα του σώματος. “Φαίνεται να έχεις υπερένταση. Μπορώ να κάνω κάτι για να βοηθήσω?”

  • Κάντε ερωτήσεις ανοιχτού τύπου, δείχνοντας ενδιαφέρον για την προοπτική του άλλου: “Πώς πήγε η συνάντηση σου σήμερα;” αντί του “Γύρισες αργά.”

  • Κάντε μια παύση για μια βαθιά αναπνοή ώστε να ηρεμήσετε εάν νιώθετε να ενεργοποιείται η αντιδραστικότητα σας ή αισθάνεστε ότι "απορροφάστε" στην ένταση του άλλου. Η επιβράδυνση των συναισθηματικών αντιδράσεών μας είναι χρήσιμη για να “συντονιστούμε” πραγματικά με το άλλο άτομο και να μην “πιαστούμε” στη δική μας αντιδραστικότητα. Ο διαλογισμός ενσυνειδητότητας, αυτο-συμπόνιας και συμπόνιας, μπορούν να βοηθήσουν να αναπτύξουμε αυτή τη συναισθηματική ισορροπία.

  • Αποφύγετε γρήγορες κρίσεις ή συμπεράσματα. Ενσυναίσθηση σημαίνει ότι βλέπουμε τους ανθρώπους να αλλάζουν και να εξελίσσονται οπότε δεν θέλετε να ξεκινήσετε με κριτική ή διατυπώνοντας γρήγορα την άποψη σας και να οδηγήσετε ίσως έτσι το συνομιλητή σας να “κλειστεί” στον εαυτό του.

Mάθετε πως μπορείτε να μειώσετε το άγχος, να αυξήσετε την απόδοση σας και να έχετε περισσότερη συναισθηματική ισορροπία, μέσω των online προγραμμάτων ανάπτυξης ενσυνειδητότητας της Mindfulness 360. Επίσης εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε απευθείας στο email σας νέα άρθρα και πληροφορίες για προγράμματα και workshops.

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Commenting on this post isn't available anymore. Contact the site owner for more info.

Οι υπηρεσίες (προγράμματα, εργαστήρια, σεμινάρια) που περιγράφονται σε αυτό τον ιστότοπο είναι ψυχοεκπαιδευτικές, απευθύνονται σε άτομα ηλικίας άνω των 18 ετών και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν υποκατάστατο ιατρικής ψυχικής φροντίδας, επαγγελματικής ιατρικής περίθαλψης ή ιατρικά ενδεδειγμένης φαρμακευτικής θεραπείας.

The services (programs, seminars, workshops) described on this website are educational, aimed for adults over 18 years old and under no circumstances constitute a substitute for proper professional medical care or medically appropriate therapy.

  • Instagram
  • Facebook
  • YouTube
bottom of page