Ας το ονομάσουμε "κατ' οίκον retreat". Γιατί όχι?
Κάποιοι το αποκαλούν κοινωνική φυσική απομάκρυνση, μερικοί καραντίνα, μερικοί αυτοαπομόνωση. Αλλά τελικά, είναι η προοπτική που δίνουμε στην κάθε κατάσταση. Και μπορούμε, αν θέλουμε, να αλλάξουμε την προοπτική μας.
Εξαρτάται τελικά από εμάς το πώς επιλέγουμε να "δούμε" τη συγκεκριμένη κατάσταση, τη συγκεκριμένη περίοδο. Μπορούμε να "αγκαλιάσουμε" το σπίτι, το δωμάτιό μας ή όπου αισθανόμαστε άνετα στο σπίτι και να το μετατρέψουμε σε ένα είδος ήσυχου καταλύματος που περιβάλλεται από αντικείμενα που έχουν νόημα για εμάς και μας τροφοδοτούν με γαλήνη και έμπνευση. Μπορεί να είναι μια ευκαιρία να έχουμε περισσότερο ποιοτικό χρόνο με την οικογένειά μας, τρώγοντας όλοι μαζί, συζητώντας, παίζοντας επιτραπέζια παιχνίδια ή βλέποντας ταινίες. Ίσως είναι η ευκαιρία να διαβάσουμε το βιβλίο που δεν έχουμε προλάβει, να ξεκινήσουμε ένα online course που πάντα μας ενδιέφερε, να μαγειρεύουμε πιο συχνά ή να τακτοποιήσουμε το σπίτι. Μπορεί να είναι η ευκαιρία για να αρχίσουμε να κάνουμε πιο συστηματικά την πρακτική μας στο διαλογισμό.
Έτσι, μπορούμε να αξιοποιήσουμε ωφέλιμα και εν μέρη απολαυστικά, αυτή την περίοδο κοινωνικής φυσικής απομάκρυνσης, που σε άλλη περίπτωση μας δημιουργεί δυσφορία, ανασφάλεια και άγχος. Παράλληλα, δείχνουμε έμπρακτα ατομική υπευθυνότητα απέναντι στους ευάλωτους και ευπαθείς συνανθρώπους μας αλλά και ενσυναίσθηση και συμπόνια προς όλους τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας και σε άλλους τομείς που βρίσκονται έξω στην πρώτη γραμμή, φροντίζοντας για την υγεία και την ασφάλειά μας. ✨
Μένουμε σπίτι, υγιείς και ενσυνείδητοι. Να είστε καλά!
Βασίλης Ξυπολιάς
Εκπαιδευτής Mindfulness & MBSR, CFM/UMASS
Διαβάστε άλλα άρθρα της ενότητας "Κατ' οίκον Retreat"
Comentarios