top of page
  • Writer's pictureVassilis Xypolias

Δουλεύοντας από το Σπίτι: Η Νέα "Κανονικότητα"


 

Το να εργαζόμαστε από το σπίτι, ενώ αρχικά ακούγεται απλό και χαλαρωτικό, πολλοί από εμάς βρίσκουν ότι είναι πρόκληση να έχουν το ίδιο επίπεδο απόδοσης που είχαν δουλεύοντας στο γραφείο. Επίσης, η έλλειψη φυσικής επαφής με τους συναδέλφους μπορεί να δημιουργήσει αίσθημα μοναξιάς, επιπλέον της αυξημένης έντασης και άγχους εξαιτίας της ολοήμερης φροντίδας των παιδιών που μένουν σπίτι λόγω κλεισίματος των σχολείων. Η επιτυχημένη εξισορρόπηση εργασίας και οικογενειακής ζωής στον ίδιο χώρο θα πάρει λίγο χρόνο, αλλά η προσαρμογή του χρονοδιαγράμματος, του περιβάλλοντος, αλλά κυρίως της νοοτροπίας μας, μπορούν να βοηθήσουν.

Υποστηρίξτε το σώμα σας για παρατεταμένο καθιστικό χρόνο.

Εάν δεν διαθέτετε κατάλληλη καρέκλα και γραφείο, καθισμένοι στον καναπέ ή σε καρέκλα κουζίνας όλη την ημέρα, μπορεί να επηρεάσει τη στάση του σώματός σας. Η απουσία περπατήματος από και προς συναντήσεις εκτός γραφείου ή οι μικρές διαδρομές εντός γραφείου καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να οδηγήσουν σε περισσότερη μυϊκή ένταση και σωματική κόπωση στο τέλος της ημέρας. Μερικές συμβουλές:


• Μπορείτε να βοηθήσετε το σώμα σας να προσαρμοστεί σε αυτές τις αλλαγές, ενσωματώνοντας ελαφρές και ήπιες κινήσεις mindful yoga κατά τη διάρκεια της ημέρας, όπως στο ακόλουθο βίντεο.


• Κάντε ένα περπάτημα 20' το πρωί και στη μέση ή το τέλος της “εργάσιμης” ημέρας σας. Χρησιμοποιήσετε αυτή την ευκαιρία για να ξεπιαστείτε αλλά και να απολαύσετε μερικές στιγμές ευσυνείδητου περπατήματος! Παρατηρήστε το περιβάλλον, την αίσθηση του αέρα στο δέρμα σας, τον ήχο των φύλλων ή των πουλιών και τα χρώματα των λουλουδιών κατά μήκος της διαδρομής σας.

Μεταφέρετε μέρος του (πρώην) χρόνου μετακίνησης, σε χρόνο πρακτικής.

Ένα από τα σημαντικότερα οφέλη της τηλεργασίας είναι ότι δεν έχετε πλέον να ανησυχείτε για το χρόνο μετακίνησης. Ο χρόνος που συνήθως περνάγατε στην κίνηση, μπορεί τώρα να αξιοποιηθεί προς όφελός σας. Χρησιμοποιώντας τον για διαλογισμό και άλλες δραστηριότητες αυτοφροντίδας, μπορεί να σας βοηθήσει να ξεκινήσετε την ημέρα σας με περισσότερη διαύγεια και να ειστε πιο συγκεντρωμένοι στη συνέχεια.


Η επιτυχημένη εξισορρόπηση εργασίας και οικογενειακής ζωής στον ίδιο χώρο θα πάρει λίγο χρόνο, αλλά η προσαρμογή του χρονοδιαγράμματος, του περιβάλλοντος, αλλά κυρίως της νοοτροπίας μας, μπορούν να βοηθήσουν.

Διατηρήστε την πρωινή σας ρουτίνα.

Όσο και αν ακούγεται δελεαστικό να δουλεύετε φορώντας τη πιτζάμα, ακολουθώντας τη συνήθη πρωινή ρουτίνα σας και το να ντύνεστε σαν μια τυπική μέρα στο γραφείο, μπορεί να αυξήσουν την παραγωγικότητα αλλά και την αυτοπεποίθησή σας. Η πρόκληση που πολλοί έχουν όταν εργάζονται από το σπίτι, είναι ο διαχωρισμός του χώρου εργασίας από τον χώρο χαλάρωσης. Η πρωινή προετοιμασία και το ντύσιμο, μπορεί να βοηθήσουν το νου να διακρίνει το χρόνο εργασίας και το χρόνο χαλάρωσης στο σπίτι, ακόμα δε περισσότερο, αν έχετε τη δυνατότητα να εργαστείτε σε ένα δωμάτιο ή διαφορετικό χώρο από αυτόν που συνήθως χαλαρώνετε στο σπίτι μετά τη δουλειά.

Μην ξεχνάτε να έχετε διασκεδαστικές στιγμές με τους συνεργάτες σας.

Μαζί με την πλήρη ενσωμάτωση της νέας τεχνολογίας στην εργασιακή μας επικοινωνία, είναι επίσης σημαντικό να βρίσκετε στιγμές όπου μπορείτε να μοιραστείτε ένα “χαμόγελο” και να “ελαφρύνετε” την επικοινωνία με την ομάδα σας. Εάν η νέα εφαρμογή συνομιλίας έχει emojis ή GIFs, μπορεί να προσθέσει ένα στοιχείο διασκέδασης στην εξ αποστάσεως εργασία, ενώ όλοι προσπαθούν να συνηθίσουν στα νέα δεδομένα διαπροσωπικής επικοινωνίας. Η διατήρηση της ανθρώπινης διάστασης μέσα από το νέο είδος συνδέσεων και συνομιλίας -είτε βίντεο είτε γραπτά - είναι καθοριστικής σημασίας.


Προσωπική φροντίδα κατά την περίοδο εργασίας από το σπίτι.

Η διατήρηση της ισορροπίας μεταξύ "γραφείου" και "σπιτιού" κατά την παραμονή για παρατεταμένο διάστημα στο σπίτι, μπορεί να φανεί πιο δύσκολη από ποτέ. Αφιερώνοντας όμως χρόνο για σωματική άσκηση, ενσωμάτωση της ενσυνειδητότητας και του αναστοχασμού, διατήρηση ισορροπίας εργασίας και οικογενειακών υποχρεώσεων και κάποιας καθημερινής ρουτίνας, μπορούν να βοηθήσουν να μην χάσετε την αποδοτικότητα σας αλλά και την ηρεμία σας κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου αλλαγών και αβεβαιότητας.

 
Διαβάστε άλλα άρθρα της ενότητας "Κατ' οίκον retreat"

-----------------------------------

Διαχειριστείτε την ένταση και το άγχος αποτελεσματικά και ενδυναμώστε τη ψυχική ισορροπία και την πνευματική απόδοση, μέσω του επιστημονικά επιβεβαιωμένου και διεθνώς αναγνωρισμένου προγράμματος Μείωση Άγχους Μέσω Ενσυνειδητότητας (MBSR). Ενημερωθείτε για το νέο ONLINE ομαδικό τμήμα.

122 views
bottom of page