top of page
  • Writer's pictureVassilis Xypolias

Πώς ο Covid-19, Μπορεί Να Γίνει Ευκαιρία Ανάπτυξης


 

Την εποχή της πανδημίας, καλούμαστε αντικειμενικά και σε πολλά επίπεδα, να αντιμετωπίσουμε πρωτόγνωρες και αντίξοες καταστάσεις. Από μια άλλη όμως προοπτική, μπορεί να είναι μια χρήσιμη ευκαιρία να ξεκινήσουμε τη μετάβαση από το φόβο, στη “ζώνη” ανάπτυξης. Η ενσυνειδητότητα και η αυτογνωσία είναι σημαντικές σ’ αυτό το “ταξίδι”, σε συνδυασμό με μικρούς και βραχυπρόθεσμους στόχους. Ο αναστοχασμός, η γνωστική ευελιξία και συμπεριφοριστικές αναπροσαρμογές, είναι επίσης απαραίτητες.


Ζώνη Φόβου: Ένας ψυχολογικός χώρος συρρίκνωσης και έντονης αντιδραστικότητας. Μια “γκρίζα” ζώνη γεμάτη ανασφάλεια, αμφιβολία, μοναξιά, άγχος, αρνητικότατα και φταίξιμο. Μας κάνει να ενεργούμε με αυτοπροστατευτικές και εγωιστικές συμπεριφορές. Σε αυτό το χώρο, απλά επιβιώνουμε - και όχι πάντα.

Ζώνη Εκμάθησης: Η αυτογνωσία μεγαλώνει, καθώς γινόμαστε πιο ενσυνείδητοι σχετικά με το τι καταναλώνουμε (σωματικά, πνευματικά και συναισθηματικά) και τι διαδίδουμε (πληροφορίες ή ακόμα και τον ίδιο τον ιό). Σκεφτόμαστε και ενεργούμε συχνότερα με πρόθεση και αρχίζουμε να λειτουργούμε μη αντιδραστικά. Η ζώνη εκμάθησης είναι ψυχολογικά και συναισθηματικά απαιτητική αλλά και ο χώρος που δυναμώνουμε την ενσυνειδητότητα και χτίζουμε ψυχική ανθεκτικότητα.


Ζώνη Ανάπτυξης: Η ζώνη αυτή είναι χώρος επέκτασης και δυνατοτήτων. Έχουμε περισσότερη διαύγεια, εμπιστοσύνη και συμπόνια. Είμαστε παρόντες και ευγνώμονες, συνειδητοποιώντας ότι μπορούμε να νιώθουμε ασφάλεια παρότι ζούμε σε ένα εγγενώς αβέβαιο και απρόβλεπτο περιβάλλον, μέσω της αίσθησης του σκοπού και της συλλογικότητας. Σε αυτό το χώρο, συνδεόμαστε με το όλο, καθώς προσφέρουμε τις δεξιότητες και γνώσεις μας για κάτι μεγαλύτερο από εμάς. Και αυτός, είναι ο χώρος που μπορούμε να νιώσουμε ασφάλεια, να αναπτυχθούμε και να ευημερήσουμε.

Από τη ζώνη του φόβου, στη ζώνη ανάπτυξης και ευημερίας
 

Επιλέγοντας με Σύνεση Κανείς δεν μπορεί να βρεθεί στη “ζώνη” ανάπτυξης σε μια ημέρα. Θα χρειαστεί να έχουμε υπομονή και καλοσύνη με τον εαυτό μας, διατηρώντας ένα νου ανοιχτό και με περιέργεια. Η αναγνώριση όμως ότι έχουμε επιλογή είναι το πρώτο, και πιο σημαντικό βήμα.

Η επανασύνδεσή με τις εσωτερικές μας δυνάμεις και αξίες, σε συνδυασμό με κριτική σκέψη και ενέργειες με ενσυνειδητότητα, μπορούν να δημιουργήσουν ένα χώρο ανάπτυξης για εμάς και τους γύρω μας όπου θα μπορούμε να μοιραστούμε τα ταλέντα και τις ικανότητές μας, σε έναν κόσμο που τα χρειάζεται τώρα και περισσότερο από κάθε άλλη φορά!

 

Αναπτύξετε τις δεξιότητες της ενσυνειδητότητας για να μειώσετε το καθημερινό άγχος και να βελτιώσετε την απόδοση σας, μέσω του προγράμματος "Ενσυνειδητότητα: Δεξιότητες Ευημερίας & Απόδοσης".

bottom of page