top of page
  • Writer's pictureVassilis Xypolias

Πώς η Ενσυνειδητότητα Βοηθά να Μειώσουμε την Ανησυχία


Η παρούσα στιγμή, δεν είναι πάντα στιγμή ηρεμίας και γαλήνης. Η ενσυνειδητότητα όμως μπορεί να μας φέρει σε "ασφαλή" απόσταση και γνωριμία με το άγχος και την ανησυχία και για αυτό μπορεί να είναι χρήσιμη. Οι σωματικές ενοχλήσεις είναι ο τρόπος που το σώμα μας λέει "βιώνω έντονο άγχος". Αυτό συμβαίνει λιγότερο ή περισσότερο σε όλους μας, ειδικά την δύσκολη περίοδο που διανύουμε.


Η ενσυνειδητότητα και η πρακτική του διαλογισμού είναι μια προσέγγιση που μπορεί να σας βοηθήσει να αναγνωρίσετε και μειώσετε τις επιπτώσεις της ανησυχίας και του άγχους στη καθημερινότητά σας. Ακολουθούν τρεις τρόποι που η ενσυνειδητότητα μπορεί να "μαλακώσει" τα έντονα συναισθήματα ανησυχίας:

  1. Η ενσυνειδητότητα μας βοηθά να μπορούμε να μένουμε με τα δύσκολα συναισθήματα χωρίς να τα αναλύουμε ή να προσπαθούμε να τα αλλάξουμε. Όταν επιτρέπουμε στον εαυτό μας να αναγνωρίζει και να αισθάνεται την ανησυχία, τις δυσάρεστες αναμνήσεις και τα δύσκολα συναισθήματα, βοηθά στο να αποδυναμώσουμε την ένταση τους και σταδιακά να χαθούν.

  2. Η ενσυνειδητότητα μας επιτρέπει να διερευνήσουμε με "ασφάλεια" τις αιτίες που πυροδοτούν το άγχος αλλά και τις επιπτώσεις του στη ψυχολογία και το σώμα μας. Προσεγγίζοντας ό,τι αισθανόμαστε με αποδοχή, δεκτικότητα και συμπόνια μας δίνετε η ευκαιρία να αποκτήσουμε καλύτερη εικόνα για το τι προκαλεί τις ανησυχίες μας.

  3. Η ενσυνειδητότητα μας βοηθά να δημιουργήσουμε ένα "χώρο" γύρω από τις ανησυχίες μας ώστε να μην μας κατακλύσουν ψυχολογικά και φθείρουν ενεργειακά. Όταν αρχίσετε να καταλαβαίνετε και αποδεχτείτε τις βασικές αιτίες της ανησυχίας σας, αναδύεται φυσικά μια αίσθηση απελευθέρωσης αλλά και εσωτερική γαλήνης.

Ξανά και ξανά, τα συναισθήματά θα σας δείξουν όλα όσα πρέπει να καταλάβετε για αυτά και τελικά, το τι χρειάζεται να κάνετε, για να φέρετε γαλήνη και ευημερία στη ζωή σας.

Μπορείτε αν θέλετε να δοκιμάστε τον παρακάτω διαλογισμό και δείτε πώς θα νιώσετε.

Στην ουσία, η ανάπτυξη της ενσυνειδητότητας είναι μια διαδικασία εκμάθησης στην αποδοχή και την εμπιστοσύνη στο να παραμένουμε με τα δυσάρεστα συναισθήματα περιλαμβανομένης και της ανησυχίας αντί να προσπαθούμε να ξεφύγουμε από αυτά. Ξανά και ξανά, τα συναισθήματά θα σας δείξουν όλα όσα πρέπει να καταλάβετε για αυτά και τελικά, το τι χρειάζεται να κάνετε, για να φέρετε γαλήνη και ευημερία στη ζωή σας.

 

Αναπτύξετε τις δεξιότητες της ενσυνειδητότητας για να μειώσετε το καθημερινό άγχος και να βελτιώσετε την απόδοση σας, μέσω του προγράμματος "Ενσυνειδητότητα: Δεξιότητες Ευημερίας & Απόδοσης".

bottom of page